Dam | Landslaget / 19 juni 2018

Sverige knep första segern i Sydkorea

Efter kryss mot Ukraina i öppningsmatchen, och storförlust mot hemmanationen, fick Sverige till slut vinna i Sydkorea. 31–28 (18–16) blev det i returen mot Ukraina.

• • •

I tredje matchen i Sydkorea fick det svenska landslaget till slut vinna en match, och det blev återigen jämnt mot Ukraina. Trots att det fanns lägen för båda lagen att rycka loss i matchen, var det tajt nästan ända in i slutsignalen men Sverige var det starkare laget.

Det såg dock ganska mörkt ut för Sverige när Ukraina ryckte loss till 4–8 och Henrik Signell tog timeout efter 12.23 av den första halvleken. Där någonstans skulle Sverige vända på halvleken, och matchen. Inte minst tack vare Johanna Forsbergs introduktion i spelet som spets i ett 5-1-försvar som Ukraina hade svårt att hantera.

Framåt fick Sverige fart under fötterna rejält, inte minst i omställningarna som skapades av det allt starkare försvars- och målvaktsspelet. När Johanna Forsberg gjorde sitt andra mål för matchen, målen hon gjorde var för övrigt hennes första i landslagssammanhang, var det kvitterat 13–13. Två omställningar från Evelina Källhage innebar ledning 15–13 och Sverige skulle behålla ledningen ända in i pausvilan. Alexandra Bjärrenholt låg bakom det mesta i offensiv väg under halvlekens sista 15 minuter.

Matchen fortsatte svänga i andra halvlek. Plötsligt var Ukraina förbi i målprotokollet till 19–21, inte minst tack vare en duktig Yudit Baloh i målet som matchades fint av Sveriges Irma Schjött. Men det svenska maskineriet tuggade på och kunde via fem mål på fyra minuter ta tillbaka sin ledning i ett läge där Randers Sara Johansson verkligen gick i bräschen.

Ukraina gjorde en sista kraftansamling och kvitterade till 26–26 via tre raka mål, men då klev Irma Schjött och Mikaela Mässing in och avgjorde matchen. Schjötts fina räddningar och Mässings orädda anfallsspel avgjorde för Sverige som tog sin första seger i Sydkorea.

– Vi stack in näsan lite mer i anfallen och ställde om till ett 5–1-försvar som vi lyckades bra med, säger Johanna Forsberg som gjorde sina två första landslagsmål:

– Det var jätteskönt att göra det första målet, jag har haft lite stolpe ut innan så det var roligt.

SVERIGE–UKRAINA 31–28 (18–16)