Nyheter

Herr / 28 oktober 2018

Knapp bortaseger mot Österrike

Trots en mager insats lyckades Sverige slå Österrike på bortaplan i EHF Euro Cup. Målbäst i det svenska laget blev Jerry Tollbring, som tillsammans med Daniel Pettersson blev högst bidragande till segern. Slutresultatet blev 31–34 (16–16).

• • •

Sverige inledde matchen svagt. Österrikarna var klart bättre och piggare. Dessutom fick hemmamålvakten Kristian Pilipovic en smakstart vilket bäddade för en tidig hemmaledning.
Efter den undermåliga starten fick Sverige snabbt upp farten i sitt anfallsspel. På knappa sju minuter vände man från underläge 5–2 till ledning 8–5.
Det blågula försprånget försvann dock kvickt. Med tre snabba mål var Österrike ikapp till 12–12. Likaläget stod sig också till halvtid, nu 16–16.
Sverige kom ut till den andra halvleken med ett bättre fokus. Inte minst i försvarsspelet där Österrike fick det svårare att hitta till bra lägen. Men de ihärdiga hemmaspelarna kämpade sig dock kvar i matchen. En bra bit in i andra halvlek var läget fortsatt lika, denna gång 23–23.
Avgörandet kom till slut med minuten kvar att spela. När andra halvleks bästa spelare i blågult, Jerry Tollbring, utökade till 33–30 var saken klar. Sverige vann mötet med slutsiffrorna 34–31 (16–16).
Mittsexan och försvarbjässen Jesper Nielsen gjorde i dag sin 100:e A-landskamp för Sverige och noterades bland annat för ett mål och två utvisningar i jubileumsmatchen.
– Det var ett taggat Österrike och en bra kuliss. Det var tufft, men det är alltid skönt att ta två poäng. De har ett bra lag, ett lag på uppgång och de har några vassa spelare, så det var en bra genomkörare.
– Vi får till vissa delar av försvarsspelet bättre i andra halvleken och får lätta kontringsmål och det är det som avgör. När vi får till det är vi starka, men tyvärr håller vi inte den nivån hela matchen.
ÖSTERRIKE–SVERIGE 31–34 (16–16)
Österrike: Janko Bozovic 8, Nikola Bilyk 6, Robert Weber 5, Tobias Wagner 5, Alexander Hermann 5, Sebastian Frimmel 2.
Sverige: Jerry Tollbring 7, Daniel Pettersson 5, Linus Persson 5, Jim Gottfridsson 5, Lukas Nilsson 4, Hampus Wanne 3, Niclas Ekberg 2, Philip Henningsson, Jesper Nielsen, Simon Jeppsson.
Utvisningar, Österrike: 1 x 2 min. Sverige: 4 x 2 min.
Domare: Boris Mandak & Mario Rudinsky, Slovakien.
Publik: 3 000 (Raiffeisen Sportpark, Graz).
Text: Olof Thyrelius Ericson/Daniel Vandor