Herr / 25 oktober 2019

Sverige föll med uddamålet mot Island

Trots ett tappert kämpande Sverige var det Island som drog det längsta strået i det första av helgens två möten mellan länderna. Slutresultatet i Kristianstad Arena skrevs 26–27 (13–11).
– Vi började bra men i andra halvlek gjorde vi enkla tekniska fel och fick kontringarna emot oss, summerade en besviken Daniel Pettersson efter matchen.

• • •

Helgens dubbelmöte med Island är de sista landskamperna innan EM-samlingen efter jul. Dessvärre för svensk del inleddes det med en sur förlust i Kristianstad.

Det var dock ett laddat svenskt herrlandslag som äntrade Kristianstad Arena under fredagskvällen. Inte minst hemmavana Philip Henningsson och Valter Chrintz som togs emot genom utomordentliga hejarop från läktarhåll.

Daniel Pettersson blev kvällens förste och meste namn i målprotokollet. Hans dubbla mål satte Sverige tidigt i förarsätet. När Kim Ekdahl Du Rietz sedan satte trean för Blågult valde Island att ta matchens första timeout. Värt att notera är att Sverige med Mikael Appelgren mellan stolparna höll tätt första tio minuterna.

– Jag kom in i det bra från start och sen flöt det på hela matchen. Idag fick jag stort förtroende och spelade hela matchen, det är jag glad över, kommenterade niomålsskytten Pettersson.

Den första halvleken slutade 13–11 till Sverige. En välförtjänt blågul halvtidsledning. Island hade i synnerhet problem att bryta ner det svenska 6-0 försvaret och ta fart i anfallsspelet.

– Utan att vara lysande i vårt anfallsspel så för vi matchen och har hyfsad kontroll, kommenterade förbundskapten Kristján Andrésson efter slutsignal.

Blott tre och en halv minuts spel in i andra halvlek var det vänt på resultattavlan. Islands och IFK Kristianstads Olafur Gudmundsson satte först kvitteringen till 13–13 och sedan gästernas ledningsmål.

Kort därefter var dock Sverige tillbaka i ledning. Sedermera i den 44:e minuten utökade Max Darj och Jerry Tollbring läckert till 21–18 varpå Island kastade in sitt andra timeout-kort. Ordningen var tämligen återställd efter den tveksamma inledningen på andra halvlek.

Men Island reste sig igen och visade skärpa när det gällde som mest. Små marginaler avgjorde till ölandets fördel som utgick med segern, efter ett par viktiga omställningsmål. Slutresultatet skrevs 26–27 i Kristianstad Arena.

– Vi gav bort övertaget i ett övertalsspel och sen så lyckas de hålla vägen ut. Irriterande för oss att förlora. Men det finns en del saker som vi kan ta med oss in till nästa match. Det vi behöver få till är lite mer energi i kontringslöpningarna och bättre djup i anfallsspelet. Då tror jag att vi kan skapa ytterligare fina lägen för oss själva, fortsatte Andrésson.

Kan du peka på några detaljer som ni lyckades med idag?
– Ja, vi fick ut många bollar på högerkanten. Det tycker jag såg bra ut. En del av våra rörelser i anfallsspelet såg också väldigt trevliga ut.

Redan på söndag har Sverige chans på revansch. Då möts de båda lagen igen i Karlskrona. Avkast är 16:00 i Brinova Arena.

–Vi behöver vara lite mer skärpta och höja oss. Det var vi själva som vi satte oss i onödiga lägen och bjöd på baklängeskontringar. Då går det snabbt i handboll. Vi vill göra en bättre match på söndag, avslutade Daniel Pettersson.

SVERIGE–ISLAND 26–27 (13–11)
Sverige: Daniel Pettersson 9, Kim Ekdahl Du Rietz 4, Albin Lagergren 3, Max Darj 2, Jerry Tollbring 2, Fredric Pettersson 2, Linus Arnesson 2, Simon Jeppsson, Jim Gottfridsson.
Island: Sigvaldi Gudjonsson 5, Kari Krisjan Kristjansson 4, Olafur Gudmundsson 4, Teitur Einarsson 3, Elvar Örn Jonsson 3, Haukur Thrastarson 3, Bjarki Mar Elisson 2, Aron Palmarsson 2, Viggo Kristjansson.
Målutveckling: 5 min: 2–0, 10 min: 3–0, 15 min: 6–4, 20 min: 8–7, 25 min: 11–9, 30 min: 13–11, 35 min: 14–14, 40 min: 17–16, 45 min: 21–19, 50 min: 23–21, 55 min: 24–25, 60 min: 26–27.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Island: 6 x 2 min.
Domare: Mirza Kurtagic & Mattias Wetterwik.
Publik: 4 054 (Kristianstad Arena, Kristianstad)