Herr | Landslaget / 14 januari 2020

Tvåmålsseger mot Polen

Sverige avrundade första gruppspelet i Göteborg med seger mot Polen. Slutresultatet blev 28–26 till Blågult som lämnar västkusten med två segrar i bagaget och nu gör sig redo för huvudrunda i Malmö.
– Skönt med seger men vi måste höja oss ett snäpp i Malmö, summerade Andreas Nilsson efter slutsignal.

Förutsättningarna var enkla för Sverige inför den avslutande gruppspelsmatchen mot Polen. Vid seger eller oavgjort skulle Blågult säkra avancemang till huvudrundan. Även vid förlust med mindre än tio bollar skulle biljetten till Malmö vara utkvitterad.

Den första halvleken slutade 14–13 till Sverige som fastställde halvtidsresultatet på straff i sista sekund. Men utöver uddamålsledningen i paus var det inte mycket att glädjas åt för svensk del.

Efter 18 minuter spelade tog Sverige matchens första timeout, då i underläge 7–9. Ett par misstag och bolltapp skapade kontringsutrymmen för Polen som de utnyttjade väl.

– Vi behövde komma upp i nivå. Vi blev lite väl stillastående både framåt och bakåt, minns Andreas Nilsson efter matchen.

Sverige repade sig dock väl och vann de avslutande elva minuterna av första halvlek med 6–4. Glädjande var även Jack Thurins första mästerskapsmål. I den 23:e minuten smällde 20-åringen dit 11–10 för Sverige. Senare i matchen gjorde han även sitt andra, till publikens stora jubel.

– Det var en jäkla lättnad när bollen gick i nät. Det var väldigt kul att sätta dit första skottet. Matchen i sig går inte riktigt att beskriva hur kul den var. Det är det största jag har varit med om. Att spela för svenska handbollslandslaget och vinna på högsta nivån inför all publik, berättade Thurin efter matchen.

En kvart in i andra halvlek såg Sverige ut att avgöra matchen när man genom fyra raka mål gick upp till ledning 26–21. Men knappt tio minuter senare var Polen två mål bakom och hotade den blågula vinsten. Med tre minuter kvar var ställningen 27–25 i Scandinavium.

Men tack vare inhoppande Mikael Appelgrens flertalet räddningar kunde Sverige ro segern i hamn. Slutresultatet fastställdes slutligen av Polens Kamil Syprzak till 26–28.

– Skönt att få en vinst. Vi sade inför matchen att vi skulle få med oss en go känsla ner till Malmö. Men vi vet att vi måste höja oss ett snäpp om det ska gå bra där nere. Vi tar en match i taget  avslutade Nilsson.

POLEN–SVERIGE 26–28 (13–14)

Polen: Szymon Sicko 8, Maciej Gebala 3, Kamil Syprzak 3, Arkadiusz Moryto 3, Maciej Majdzinski 2, Rafal Pryzybylski 2, Jan Czuwara, Piotr Jarosiewicz, Piotr Chrapkowski, Michal Olejniczak, Maciej Pilitowski. Dawid Dawydzik.
Sverige: Daniel Pettersson 5, Kim Ekdahl Du Rietz 5, Jim Gottfridsson 5, Andreas Nilsson 5, Jerry Tollbring 4, Philip Henningsson 2, Jack Thurin 2.
Målutveckling: 2–2 (5 min), 4–5 (10 min), 7–7 (15 min), 9–10 (20 min), 10–11 (25 min), 13–14 (30 min), 17–16 (35 min), 20–21 (40 min), 21–23 (45 min), 22–26 (50 min), 24–26 (55 min), 25–28 (60 min).
Utvisningar, Polen: 3 x 2 min. Sverige: 3 x 2 min.
Domare: Slave Nikolov & Gjorgji Nachevski, Nordmakedonien.
Publik: 11 061 (Scandinavium, Göteborg).