Dam / 2 mars 2024

Sverige EM-klara efter hemmaseger

För andra gången den här veckan besegrar Sverige Island i EM-kvalet. Lördagens hemmaseger inför fullsatta läktare i Karlskrona innebär två poäng och säkrad EM-plats. Slutresultatet skrevs 37–23 (18–11).
– Det var en väldigt rolig match att spela idag, sade femmålskytten Sofia Hvenfelt efter slutsignal.

2 753 åskådare noterades i lördagens EM-kvalmatch mellan Sverige och Island. Publiksiffran är den bästa någonsin i Brinova Arena i Karlskrona.

Själva matchen mellan Sverige och Island slutade i blågult jubel. Trots en trög start där Island gjorde matchens fyra första mål kunde Sverige metodiskt jobba sig ikapp och förbi i målprotokollet.

Det blågula försvarsspelet satt som en smäck under stora delar av första halvlek, vilket fick hemmalagets kontringsspel att gå på högvarv. Faktum är att Sverige endast släppte in två mål under den första halvlekens sista tio minuter. I paus löd ställningen 18–11.

– Vi har ett bra försvarsspel som gör att vi kan få lätta mål. I starten fick de hela tiden vidare bollen och kom till fina lägen. Nu får vi bättre träff på dem, sade Mathilda Lundström i halvtid.

Den andra halvleken tillhörde Sverige från start till slut. Nina Koppang och kompani inledde halvleken med att göra fyra raka mål, vilket gav ställningen 22–11.

Totalt noterades 13 svenska målskyttar. Bland annat vänstersexan Jennifer Johansson som gjorde sin sjätte A-landskamp idag. En annan intressant notering är att endast två tvåminutersutvisningar delades ut, jämfört med elva utvisningar i onsdagens möte i Hafnarfjördur.

Dagens vinst innebär att Sverige är EM-klara. EM spelas i december i Schweiz, Österrike och Ungern.

– Otroligt kul att vi är klara för EM, konstaterade Hvenfelt.

Nästa landskamp spelas 3 april borta mot Färöarna. Därefter väntar den sjätte och sista EM-kvalmatchen hemma mot Luxemburg i Umeå (7 april). Några dagar senare väntar ett avgörande OS-kval i Debrecen. Sverige ställs mot Japan, Ungern och Kamerun. De två bästa lagen i kvalgruppen går till OS i Paris 2024.

SVERIGE–ISLAND 37–23 (18–11)

Sverige: Mathilda Lundström 6, Nina Dano 6, Sofia Hvenfelt 5, Nina Koppang 4, Jennifer Johansson 3, Linn Blohm 2, Jamina Roberts 2, Emma Lindqvist 2, Elin Hansson 2, Jenny Carlson 2, Nathalie Hagman, Kristin Thorleifsdóttir, Tyra Axnér.
Island: Thea Imani Sturludottir 6, Perla Ruth Albertsdottir 4, Thorey Rosa Stefansdottir 3, Johanna Sigurdardottir 2, Thorey Anna Asgeirsdottir 2, Katrin Tinna Jensdottir, Elin Klara Thorkelsdottir, Elin Rosa Magnusdottir.
Målutveckling: 5 min: 0–3, 10 min: 4–7, 15 min: 8–8, 20 min: 11–9, 25 min: 15–9, 30 min: 18–11, 35 min: 22–12, 40 min: 26–15, 45 min: 30–18, 50 min: 32–20, 55 min: 34–22, 60 min: 37–23.
Utvisningar, Sverige:
 2 x 2 min. Island: 0 x 2 min.
Domare: Line Hansen & Josefine Jensen, Danmark.
Publik: 2 753 (Brinova Arena, Karlskrona).

EM 2024

Datum: 28 november–15 december
Antal lag: 24
Värdstäder: Basel (Schweiz), Innsbrück (Österrike), Wien (Österrike), Debrecen (Ungern)

Grupp 8 innehåller bara tre lag då Storbritannien lämnat sent återbud
Ettorna och tvåorna från de åtta kvalgrupperna plus de fyra bästa grupptreorna tar de resterande 20 platserna