Nyheter

Dam / 11 april 2024

Sverige tog två viktiga poäng mot Japan

Johanna Bundsen och kompani fick en drömstart på OS-kvalet i Debrecen. I den första matchen mot Japan lyckades Sverige vinna med 35–28 (17–13). Därmed kan Sverige vid seger i morgon mot hemmanationen Ungern säkra avancemang till sommarens olympiska spel i Paris.
– Siffermässigt var det en stabil seger. Det är viktigt att ha plus i den totala målskillnaden så varje mål blev ju viktigt i den här matchen, kommenterade förbundskapten Axnér efter slutsignal.

Bakom den svenska sjumålssegern låg ett stabilt försvar- och målvaktsspel samt ruggigt effektivt omställningsspel. Sverige hotade Japan i såväl första som andra fas, vilket också var matchplanen. Så fort Sveriges målvakt Johanna Bundsen fick tag i bollen sökte hon sina medspelare längre upp i banan.

– Den taktiska planen som vi hade i vårt anfallsspel var att vi skulle kliva för det och utnyttja vår fysik. Vi gjorde också väldigt mycket mål på genombrott. 35 mål är bra. Det är jag nöjd med, sade förbundskapten Tomas Axnér efter matchen.

I den 23:e minuten kontrade Elin Hansson in 14–9, vilket markerade första gången Sverige gick upp i en femmålsledning.

Sverige som för övrigt startade med Bundsen i mål, Elin Hansson på vänsterkanten, Linn Blohm på linjen, Nathalie Hagman på högersex samt Jamina Roberts, Jenny Carlson och Nina Dano på nio meter. Den sistnämnda trion agerade niometerslina under bland annat matchens första 23 minuter.

– Vi spelade hårt på Jamina, Jenny och Dano i den här matchen som är våra bästa genombrottsspelare, fortsatte Axnér.

I första halvlek höll Sverige tätt bakåt mellan minut 16 och 26. Under tio minuter långa perioden gjorde Japan inte ett enda mål.

– Vi löste det bra idag. Vi höll koncentrationen uppe och de tvingades spela 7-6, kommenterade Jamina Roberts efter matchen.

Den första halvleken slutade sedan 17–13 till Sverige. En av de blågulas främsta aktörer i första halvlek var just Johanna Bundsen som med flera viktiga räddningar ingöt en trygghet i det svenska laget. Bundsen gick ut i paus med 46% i räddningsprocent.

Bäst start på andra halvlek fick Japan som på åtta minuter gjorde 5–2 på Sverige. Således minskade man gapet till 18–20.

– Japan är svårspelade och de spelade 7-6 de sista 35 minuterna. Vi slet lite med deras tempoväxlingar men det visste vi också på förhand, menade Axnér.

Sverige fortsatte dock att kontra, vilket skulle visa sig vara vägvinnande. Kristin Thorleifsdóttir bet tillbaka och utökade till 21–18 i andra fas. Kort därefter gjorde Nina Dano samma sak, vilket innebar 22–18.

Sett över 60 minuter hade Japan få motmedel mot det svenska kontringsspelet. Svenskornas överlägsna fysik spelade ut sin rätt, vilket flera perioder i andra halvlek vittnar om. Snabbfotade Japan var relativt lyckosamma framåt, men mindre stabila bakåt. De fick sällan stopp på Sveriges satsningar. I den 49:e minuten vräkte Sofia Hvenfelt in 29–22.

Slutsiffrorna i Debrecen skrevs till slut 35–28 (17–13). Bästa svenska målskytt blev Jenny Carlson med sju kassar. Carlson utsågs också till Matchens lirare efter slutsignal. Noterbart i övrigt var att Nathalie Hagman gjorde sitt 800:e A-landslagsmål i kväll och att Roberts nådde upp i 600 A-landslagsmål.

– Jag är superstolt över att kunna bidra till det här svenska landslaget, sade Hagman efter slutsignal.

Nästa match spelas redan i morgon mot värdnationen Ungern. Vid blågul seger är Sverige klara för OS i Paris. Sveriges handbollsdamer har inte missat ett OS sedan 2004. Matchen mellan Sverige och Ungern spelas klockan 18.00 på fredag kväll.

– Otroligt skönt att vinna den här matchen. Jag har nog aldrig haft en sån här lång matchgenomgång med specialspel. 28 mål är lite för många insläppta men otroligt skönt givetvis, kommenterade Axnér.

SVERIGE–JAPAN 35–28 (17–13)

Sverige: Jenny Carlson 7, Linn Blohm 6, Jamina Roberts 6, Elin Hansson 5, Nathalie Hagman 3, Nina Dano 3, Emma Lindqvist 2, Sofia Hvenfelt 2, Kristin Thorleifsdóttir,
Japan: Natsuki Aizawa 4, Miyako Hatsumi 4, Chikako Kasai 4, Hikaru Matsumoto 4, Saki Hattori 3, Sora Ishikawa 2, Sanju Yoshino 2, Kaho Nakayama 2, Haruno Sasaki, Mika Nagata, Yuki Yoshidome,
Målutveckling: 5 min: 3–2, 10 min: 5–5, 15 min: 10–8, 20 min: 11–9, 25 min: 15–9, 30 min: 17–13, 35 min: 19–15, 40 min: 22–19, 45 min: 26–21, 50 min: 29–22, 55 min: 32–24, 60 min: 35–28.