Nyheter

Dam / 14 april 2024

Olivia Löfqvist: ”Utvecklats på alla plan”

På söndagskvällen lär Sveriges handbollsdamer med största sannolikhet säkra avancemang till OS i Paris 2024. Olivia Löfqvist ser framför sig en komfortabel, blågul seger mot Storbritannien.
– Det är ju en match vi ska vinna, konstaterar Löfqvist. 

Mittsexan Olivia Löfqvist följde Sveriges första två matcher i OS-kvalet från läktarplats. Först sjumålsvinsten mot Japan i torsdags och sedan förlusten mot Ungern i fredags.

– Vistelsen här i Ungern har varit bra än så länge. Självklart hade man velat spela alla tre matcher, men jag hoppas på speltid i morgon, säger hon på lördagens pressträff i Debrecen.

– Läxan att göra från Ungern-matchen är nog att vi behöver gå för det mer framåt. Vara lite kreativa och hitta nya lösningar utifrån motståndet.

Senast Sveriges damlandslag ställdes mot Storbritannien var 1986, då länderna ställdes mot varandra i spanska Sagunto i C-VM. Sverige vann 25–8 efter bland annat nio mål av RP-fostrade Tone Süssly.

Vad beträffar Sverige och Olivias uppgift på söndagen säger Löfqvist så här:

– Det är ju en match vi ska vinna. Och då har jag inte sett Storbritannien spela. Jag är faktiskt chockad över att de har ett landslag, menar Löfqvist som till vardags spelar i norska Storhamar.

Storhamar ligger tvåa i den norska ligan och är ett av fyra lag kvar i EHF European League, EHF:s andrarankade turnering för klubblag.

– Det betyder jättemycket för oss att vi är framme i semifinal i European League. Vi vill ta en fast plats i europeiska turneringar och det här är ett stort steg mot det hållet.

I inhemska turneringar är de dock steget efter världslaget Vipers Kristiansand.

– Resultatmässigt har det blivit lite väl stora siffror de senaste matcherna. Men vi har haft flera bra perioder i matcherna mot Vipers som jag tycker att vi ska ta med oss. Det blir bättre för varje match som går.

Hur trivs du i Storhamar?

– Jag trivs väldigt bra där. Det är ett gott gäng och jag trivs bra med spelarna och tränarna, säger Löfqvist som nyligen förlängde sitt kontrakt med klubben till 2025.

– Det var bra att vi kunde komma överens och ha det på plats, även om det tog lite tid.

Mellan 2015 och 2022 representerade Löfqvist Lugi HF. För några veckor sedan stod det klart att Lugis damer degraderas till den näst högsta divisionen för första gången sedan 2006.

– Det var väldigt tråkigt såklart. Utan att vara för insatt är det synd att se klubben åka ur. Det finns många människor kvar från min tid där och jag önskar att de snabbt tar sig upp igen. Lund behöver ett elitlag. Det är en stor förening.

För egen del tycker Löfqvist att hon har utvecklats i allt i Storhamar.

– Jag möter bättre spelare på träningarna och möter bättre motstånd i matcherna. Jag har fått spela både CL och EL. Så jag skulle säga att jag har utvecklats på alla plan.

Vad vill du utveckla framöver?

– Det korta svaret är allt. Men jag skulle vilja ta ännu mer steg i försvarsspelet. Få till fler spelstopp. Det behövs när man möter duktiga lag.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån