Nyheter

Beach / 4 maj 2024

Spelutveckling i fokus för beachherrarna

På knappt en vecka har det svenska beachhandbollslandslaget hunnit med att spela ett dussin matcher där det primära fokuset har varit att sätta ett nytt spel inför sommarens EM-kval.

Det svenska herrlandslaget i beachhandboll har den senaste veckan befunnit sig i Kroatien för att förbereda sig inför årets viktiga tävlingsmatcher. Med sig på samlingen hade förbundskapten Heléne Bernhardtz tolv spelare som sammanlagt spelade tolv matcher, varav åtta i träningsturneringen Jarun Cup.

– Vi har varvat matcherna i träningsturneringen med andra träningsmatcher och egentligen inte haft något fokus på vad som varit turneringen och vad som har varit övriga träningsmatcher. Totalt sett har vi haft åtta vinster och fyra förluster, där tre av förlusterna kom i shootout, sammanfattade Bernhardtz.

– Det som har varit vårt fokus under veckan har varit vårt sätt att spela. Vi har testat ett helt nytt spel med mer tempo i offensiven. Till en början kände jag att vi var riktigt ringrostiga, jag var faktiskt förvånad över hur ringrostiga vi var, men nu efter alla matcher så är jag nöjd med var vi har kommit och vi avslutar på en högre nivå än vad jag hade trott.

I själva turneringen, som inte är en renodlad landslagsturnering, landade Blågult på 13:e plats efter att ha besegrat London Beach Handball med 2–0 i den avslutande placeringsmatchen.

– Vi vill såklart alltid vinna, men eftersom vi ville testa på det nya spelet så har vi inte kunnat fokusera på resultaten på samma sätt. Efter varje match har vi utvärderat det som varit bra och även det som varit mindre bra, för att sedan löpande justera till nästa match.

Under veckan har motståndet varit av blandad karaktär och Bernhardtz förväntar sig större utmaningar i sommarens tävlingsmatcher.

– Matcherna i EM-kvalet kommer att vara tuffare, men utöver cupen har vi den här veckan också spelat tre träningsmatcher mot Kroatien där vi körde samma fokus på vårt spel. Vi vann två av matcherna och förlorade en.

Till den här samlingen hade Sverige med fyra debutanter i truppen. En av dem var Petter Brandt som stod för flest poäng av samtliga blågula spelare. Som helhet finns det mycket att bygga vidare på inför nästa samling.

– Inför EM-kvalet har vi ett träningsläger i Frankrike under midsommarhelgen. Även där kommer vi att fokusera på samma saker som vi har gjort den här gången. Då kommer vi dessutom åka med lite fler spelare, så att vi kan ha två lag, berättade Bernhardtz.

Text: Erik Malmqvist