Herr / 12 maj 2024

Blågul seger i Växjö

Vårens sista landskamp slutade med blågult jubel. Inför fullsatta läktare i Vida Arena i Växjö vann Sverige 34–28 (19–11) mot Tyskland.

Sverige ledde matchen från början till slut. Ett fint kombinationsspel på nio meter ledde fram till matchens första mål, signerat högernian Lukas Sandell.

Tysklands första anfall slutade dock med missat avslut. Hemmalagets burväktare Tobias Thulin var väl påläst om tyskarnas skytte och hindrade bollen från att gå i nät.

– Jag fick en tidig räddning och kom in i matchen bra. Vi gjorde en bra första halvlek där de flöt på bra. Sen hade jag några bonusräddningar, sade Thulin efter matchen.

Det var framför allt tack vare det blågula försvar- och målvaktsspelet som Sverige kunde ta kommandot över matchen. Den ramstarka defensiven lade definitivt grunden för övertaget i målprotokollet.

I paus skrevs Sveriges ledning till 19–11.

– Vi har bra försvarsspel och bra målvaktsspel. Sen springer vi bara. Vi måste springa i 60 minuter nu, det är vår styrka, menade Lucas Pellas i halvtid.

Inför den andra halvleken byttes Pellas och Daniel Pettersson ut mot Hampus Wanne och Sebastian Karlsson. Däremot stod Thulin kvar i det svenska målet.

I andra halvlek lyckades Sverige förvalta sitt övertag från paus. Trots att Tyskland, med stjärnmålvakten Andreas Wolff mellan stolparna, minskade gapet i målprotokollet kom de aldrig ikapp svenskarna. Däremot vann de andra halvlek med 17–15.

– Wolff kom in i deras mål och räddade lite bollar. Vi hade en lite för stor svacka i vårt spel, summerade Felix Claar efter matchen. Samme Claar som tidigare idag utsågs till årets herrspelare i svensk handboll.

Bästa svenska målskytt blev Eslövssonen Sandell med sju fullträffar, följt av Lucas Pellas (sex mål) samt Hampus Wanne och Jim Gottfridsson (fyra mål).

Slutsiffrorna i Växjö skrevs 34–28 (19–11).

– Vi kontrollerade vår ledning bra i andra halvlek, konstaterade Thulin.

Sverige och Tyskland möts på nytt i OS-premiären i Paris den 27 juli.

SVERIGE–TYSKLAND 34–28 (19–11)

Sverige: Lukas Sandell 7, Lucas Pellas 6, Hampus Wanne 4, Jim Gottfridsson 4, Felix Claar 3, Daniel Pettersson 2, Jonathan Carlsbogård 2, Eric Johansson 2, Max Darj, Sebastian Karlsson, Karl Wallinius, Kasper Palmar.
Tyskland: Julian Köster 5, Johannes Golla 5, Franz Semper 4, Luca Witzke 4, Kai Häfner 3, Justus Fischer 2, Tim Hornke 2, Lukas Mertens, Marian Michalczik, Lukas Zerbe.
Målutveckling: 5 min: 4–2, 10 min: 7–5, 15 min: 11–7, 20 min: 13–9, 25 min: 14–10, 30 min: 19–11, 35 min: 20–14, 40 min: 22–17, 45 min: 24–20, 50 min: 26–22, 55 min: 29–25, 60 min: 34–28.