Nyheter

Dam | Ligalandslag / 24 maj 2024

Oscarsson Söder ny förbundskapten för ligalandslaget

Damernas ligalandslag får en ny förbundskapten kommande säsong – Magnus Oscarsson Söder ersätter Jesper Östlund.

– Att bli en del av landslagets seniorverksamhet ska bli både utmanande och utvecklande, säger Oscarsson Söder som lett Skuru IK till såväl SM-guld som seger i ATG Svenska cupen.

2017 inledde Svenska Handbollförbundet en satsning på ligalandslag med syfte att minska steget mellan U- och A-landslag och förbereda spelarna för internationell topphandboll på seniornivå. Under åren har olika trupper samlats för läger och matcher och många av dagens A-landslagsspelare på såväl dam- som herrsidan har tagit sig dit via ligalandslagen.

Jesper Östlund har sedan 2021 varit förbundskapten för damernas ligalandslag men lämnar nu den posten då han tar över IF Hallby i Handbollsligan på herrsidan. Ny förbundskapten blir i stället Magnus Oscarsson Söder, som kommer att att jobba nära Tomas Axnér och A-landslaget.

– Det är med både stor ära och förpliktelse, ett uppdrag jag åtar mig med stor glädje och förväntan. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med Tomas, övriga ledare och flera av Sveriges bästa spelare och blivande landslagsstjärnor. Tillsammans ska vi utvecklas och försätta ha ett damlandslag i världsklass, säger han.

Hanna Fogelström, landslagschef på Svenska Handbollförbundet:

– Vi är glada att presentera Magnus i rollen som förbundskaptener för damernas ligalandslag. Magnus har under flera säsonger lett Skuru på ett framgångsrikt sätt och parallellt utvecklat flera individer att ta steget upp i A-landslaget. Uppdraget fokuserar på att ge fler individer möjlighet till internationell erfarenhet och utveckling genom matcher och träningar. Han kommer arbeta tätt tillsammans med Tomas Axnér och och Johanna Wiberg och fortsätta bidra till synergier mellan våra landslag.

Oscarsson Söder, handbollsfostrad i Sannadals SK, har tidigare varit verksam som tränare i RP Linköping och Hammarby IF på herrsidan och har de senaste åren lett Skuru IK:s damer. Han har där vunnit såväl Handbollsligan och SM-guld som ATG Svenska Cupen.

Foto: Bildbyrån