Herr / 31 juli 2024

Blytungt nederlag mot Slovenien

Det gick inte Sveriges väg i onsdagens möte med Slovenien. En svag andra halvlek från de blågula gjorde att de föll med fem måls marginal till slut.
– Jag är väldigt besviken. Slovenien var bättre än oss på det mesta idag, kommenterade förbundskapten Glenn Solberg efter förlust 24–29 (14–15).

Faktum är att Sverige aldrig lyckades ta ledningen i matchen mot Slovenien. Ett otillräckligt försvarsspel, kostsamma tekniska fel samt frilägesmissar var tre anledningar till femmålsförlusten till slut.

De inledande 15 minuterna tillhörde Slovenien. I den 13:e minuten utökade Aleks Vlah till 8–4, vilket fick Sverige att ta sin första time-out.

Lyckligtvis fick Sveriges lagsnack god effekt. Sakta men säkert kröp man närmare Slovenien i målprotokollet. Hampus Wanne, som för övrigt blev Sveriges bästa målskytt i dag med sex fullträffar, reducerade till 14–15 i den 28:e minuten, vilket även blev halvtidsresultatet.

– Det var två väldigt olika halvlekar. I den första stod vi inte så bra bakåt och vi hade sex eller sju tekniska fel i kontringsfasen. Men vi visade moral och kom tillbaka, menade förbundskapten Glenn Solberg.

Om den första halvleken lämnade mer att önska var den andra halvleken direkt underkänd. Sverige tappade greppet om matchen och låg under med som mest sju bollar (21–28 & 22–29).

Men i stället för tekniska fel var det frilägesmissar som i andra halvlek krossade de blågula segerdrömmarna. Den slovenske målvakten Klemen Ferlin fick en fullträff mellan stolparna och motade hela nio avslut under matchens andra akt.

– I andra halvlek så tycker jag att vi gjorde mycket av det som vi snackade om i paus. Men vi missade nio fria lägen. Då blir det svårt att vinna matchen, fortsatte Solberg.

Till råga på förlusten fick även den svenske härföraren Jim Gottfridsson syna både det röda (diskvalificering) och det blåa kortet (diskvalificering med rapport) efter ett oschysst tilltag med armbågen i försvarsspelet. Därmed fick ”Gotte” sätta sig på läktaren under de sista 23 minuterna av matchen.

– Man vill alltid vara på planen och hjälpa grabbarna, sade Gottfridsson som fortsatte:

– Jag är besviken över hur vi uppträdde idag.

Utöver Gottfridssons diskvalificering utgick även Sveriges mittnio Felix Claar skadad. Om Norrköpingssonen kommer till spel mot Kroatien på fredag återstår att se.

Slutresultatet i kväll skrevs 29–24 (15–14). Bäste målskytt på plan blev Sloveniens Blaz Janc, som de svenska spelarna förmådde ej stoppa.

Matchen mot Kroatien spelas på fredag klockan 14.00.

SLOVENIEN–SVERIGE 29–24 (15–14)

Slovenien: Blaz Janc 10, Aleks Vlah 8, Jurę Dolenec 4, Borut Mackovsek 3, Tilen Kodrin 2, Blaz Blagotinsek, Domen Novak.
Sverige: Hampus Wanne 6, Oscar Bergendahl 2, Lukas Sandell 2, Jim Gottfridsson 2, Daniel Pettersson 2, Felix Möller 2, Felix Claar 2, Lucas Pellas 2, Jonathan Carlsbogård 2, Karl Wallinius, Albin Lagergren.
Målutveckling: 5 min: 3–2, 10 min: 6–4, 15 min: 9–5, 20 min: 11–6, 25 min: 13–11, 30 min: 15–14, 35 min: 17–16, 40 min: 20–18, 45 min: 23–19, 50 min: 25–20, 55 min: 27–21, 60 min: 29–24.