Nyheter

U-landslag / 16 augusti 2024

Finalbiljetten bokades efter ny storseger mot Ungern i U18-EM

Ännu en seger med stora siffror mot Ungern betyder att de svenska U18-herrarna ska spela EM-final på söndag! Ett tidigt underläge hanterades metodiskt och stora delar av den andra halvleken blev sedan mer eller mindre till en transportsträcka som ledde hela vägen fram till finalen.

– Smått otroligt att komma undan med med 39–27 i en EM-semifinal. Det var en otrolig insats med otroligt många räddningar, sade förbundskapten Toni Johansson kort efter slutsignalen.

Redan i gruppspelet ställdes Sverige mot Ungern när två blågula poäng säkrades via seger med 35–26. På fredagskvällen var insatserna förhöjda när en finalplats i U18-EM låg i potten.

På förhand hade förbundskapten Toni Johansson varnat om att matchbilden skulle kunna se helt annorlunda ut den här gången. Inledningsvis gjorde den också det när ungrarna nätade vid sju tillfällen på de tio inledande minuterna.

– De sprang mycket mer än vad de har gjort tidigare. De tryckte på allt och fick utdelning på det. När vi försökte trycka tillbaka så gjorde vi en del tekniska fel i andrafasen. Att ta timeout i det läget visade sig vara ett bra beslut, kommenterade Johansson.

Särskilt många minuter dröjde det sedan inte förrän Sverige, både resultatmässigt och på planen, klev förbi sina motståndare. En blixtsnabb kontring där målvakt Viggo Håkansson serverade Alvin Lindvall till fritt läge betydde 9–8 i blågul favör och i paus ledde Sverige med 17–15.

– Man har ju två gröna kort att ta i första, vilket är en trygghet som tränare. Om inte ett kort hjälper så får man ta fram ett till för att kommunicera. Oftast har vi hittat lösningar på de flesta problem och den här gången räckte det med ett kort.

Efter paus kunde Sverige rycka ifrån med en marginal som bara växte sig större och större. Den svenske målsprutan Nikola Roganovic blev allt mer effektiv och i den andra halvleken satte han dit sex av sina totalt åtta bollar i nät för kvällen. Den slutgiltiga differensen mellan lagen stannade vid tolv mål efter att resultattavlan i Podgorica lyst upp med siffrorna 39–27. Finalbiljetten var bokad.

– Vi startade den andra halvleken väldigt positivt och lyckades få in spelare som kanske inte spelat lika mycket tidigare. Bland annat kom Lowe Nilsson in och stod för en fantastisk insats. Det är kul att se att vi just nu i princip kan släppa in vem som helst i laget och de lyckas lösa det. När det blev som en transportsträcka i den andra halvleken kunde vi byta flera spelare på klockan, samtidigt som Viggo räddade i princip allt i mål.

Drygt ett par timmar innan avkast i Sveriges semifinal gjorde Danmark och Island upp om den första finalplatsen. Danskarna stötte inte på några särskilda bekymmer när de ledde med 18–9 i paus och slutligen vann med 34–26.

– I maj mötte vi Danmark i dubbla landskamper. Vi blev rejält överkörda i första matchen när vi mötte dem i Helsingör, medan vi lyckades vinna andra matchen mot dem. Eftersom de har väldigt många bra vänsterhänta, bland annat en i mitten, blir det lite annorlunda att hantera och det gäller att vi kan ställa om till det.

Hungern efter att nå en sista seger i mästerskapet är givetvis påtaglig. En av nycklarna som fått de svenska U18-herrarna att nå så här långt är kontinuiteten som började byggas upp redan på lägret innan avresan till Montenegro.

– Sedan vi startade upp det här tillsammans är vi väl i dag inne på dag 19 eller något sådant. Det har varit väldigt positivt att ha så här mycket tid tillsammans och det har varit bra förutsättningar som har gjort att vi har hittat många spel och olika varianter. Vi har ännu mer saker att ta fram om vi skulle behöva det framöver.

– Att vi har byggt upp något så bra i försvarsspelet är en trygghet och det har gjort att vi även har fått kontringar på köpet. Framåt har vi många olika spelartyper som gör att vi har flera olika varianter att ta till.

Klockan 19:30 på söndag är det avkast i EM-finalen. Matchen sänds på https://handbollplay.se/landslagskanalen.

SEMIFINAL U18-EM I MONTENEGRO

SVERIGE–UNGERN 39–27 (17–15)

Sverige: Nikola Roganovic 8, Liam Hultberg 7, Alvin Lindvall 4, Axel Hallberg 4, Lowe Nilsson 4, Arvid Andreasson 3, Max Pedersen 2, Alfred Arnelin 2, Ola Peterson 2, Fabian Blomberg Romero, Mattias Söderberg, Harry Cato Jablonsky.
Ungern: Máté Fazekas 5, Máté Mészáros 5, Balázs Hoffmann 4, Botond Apró 3, Zalán Zakor 3, Botond Németh Bulcsú 2, Márkó Eklemovic 2, Máté Gáncs-Peto, Máté Kucsera, Levente Szabó.
Utvisningar, Sverige: 1 x 2 min. Ungern: 3 x 2 min

Text: Erik Malmqvist
Foto: Stefan Ivanovic / HFMNE