Nyheter

Herr / 16 oktober 2024

Apelgren har tagit ut första landslagstruppen

I måndags presenterades han som ny förbundskapten för herrlandslaget – i dag har Michael Apelgren tagit ut sin första trupp. 18 spelare samlas i franska Orleans den 4 november för att möta Frankrike och Danmark under landslagsveckan. 

– Det ska bli oerhört kul att samlas med spelarna och ledarna och få möta två av de bästa lagen i världen, säger Apelgren. 

Efter att Staffan Olsson, Ola Lindgren, Kristján Andrésson och Glenn Solberg lett landslaget de senaste 16 åren är det Michael Apelgren som kommer att göra det de kommande fyra. På plats i danska Ålborg, där han i kväll ställs mot den danska mästaren i Champions League med OTP Bank-Pick Szeged som han är huvudtränare för, har han i dag tagit ut sin första landslagstrupp.

Bland de 18 uttagna spelarna finns massor av landslags- och mästerskapsrutin, men också en trio som ännu inte nått tvåsiffrigt i antalet landskamper: målvakten Fabian Norsten (Ålborg Håndbold), högersexan Isak Persson (SC Magdeburg) och debutanten och mittnian Ludvig Hallbäck (Frisch auf Göppingen).

– Jag har haft samtal med alla uttagna och det finns ett enormt driv och motivation att representera Sverige, precis som det ska vara. Det är ett angenämt problem att ta ut laget då vi har så många duktiga spelare och vi ska bygga vidare på det som gjorts så bra i landslaget de senaste åren, säger Apelgren.

– Fabian, Isak och Ludvig har gjort det väldigt bra i säsongsinledningen och presterat på en hög nivå i sina klubblag och är värda chansen i landslaget.

Första samlingen är om mindre än tre veckor när EHF Euro Cup inleds. De fyra direktkvalificerade länderna för EM 2026 – regerande mästaren Frankrike samt värdnationerna Sverige, Danmark och Norge – möter varandra såväl hemma som borta medan övriga länder spelar EM-kval och gör upp om de resterande 20 platserna i mästerskapet under tre landslagsveckor den här säsongen.

Under första samlingen är det Frankrike och Danmark som står för motståndet för Apelgren och hans mannar. Frankrike tar emot i Orleans den 6 november och sedan välkomnar Sverige Danmark till Linköping den 10 november.

– Vi har en ambition att vara med och slåss om medaljerna även i de kommande mästerskapen och då är det också nyttigt att få spela mot de som har varit bäst de senaste åren. Frankrike är regerande europamästare och Danmark vann OS i somras och har även vunnit de tre senaste VM-gulden, så det går inte att möta bättre motståndare. Det ska bli inspirerande att kliva in i de matcherna med ambitionen att vinna dem, säger Apelgren.

Målvakten Andreas Palicka är den i truppen som har spelat flest landskamper och han ser fram emot att spela många fler. Han kommer att fortsätta att bära kaptensbindeln i landslaget.

– Jag älskar att spela för Sverige och är jättemotiverad för fortsatt landslagsspel. Det har känts väldigt bra spelmässigt under inledningen av säsongen och det ska bli roligt att samlas igen för att möta två fantastiskt bra landslag i november. Jag har haft en bra dialog med Michael och det känns hedrande och ärofyllt att få fortsätta vara lagkapten för den här fantastiska gruppen, säger 38-åringen.

TRUPPEN TILL EHF EURO CUP

Målvakter:
12. Andreas Palicka, Paris Saint-Germain, 164 A-landskamper/18 mål
16. Tobias Thulin, Pick Szeged, 66/0
51. Fabian Norsten, Ålborg Håndbold, 4/0
Vänstersex:
15. Hampus Wanne, FC Barcelona, 102/418
22. Lucas Pellas, Montpellier HB, 77/245
Mittsex:
5. Max Darj, Füchse Berlin, 125/149
6. Felix Möller, Ålborg Håndbold, 19/17
32. Oscar Bergendahl, SC Magdeburg, 62/98
Högersex:
3. Isak Persson, SG Magdeburg, 7/13
13. Sebastian Karlsson, Montpellier HB, 21/65
Vänsternio:
2. Jonathan CarlsbogårdFC Barcelona, 75/148
42. Eric Johansson, THW Kiel, 38/101
49. Karl Wallinius, THW Kiel, 35/39
Mittnio:
24. Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 160/506
18. Ludvig Hallbäck, Frisch auf Göppingen, debutant
28. Jonathan Edvardsson, TSV Hannover-Burgdorf, 25/15
Högernio:
23. Albin Lagergren, SC Magdeburg, 116/344
33. Lukas Sandell, Telekom Veszprem, 64/158

KOMMANDE LANDSKAMPER

6 november, 21.10: Frankrike, EHF Euro Cup (Arena Orleans, Orleans)
10 november, 16.00: 
Danmark, EHF Euro Cup (Saab Arena, Linköping) Biljetter

EHF EURO CUP

Omgång 1: Frankrike–Sverige, Danmark–Norge Spelas 6/7 november
Omgång 2: Sverige–Danmark, Norge–Frankrike Spelas 9/10 november
Omgång 3: Sverige–Norge, Danmark–Frankrike Spelas 12/13 mars
Omgång 4: Norge–Sverige, Frankrike–Danmark Spelas 15/16 mars
Omgång 5: Sverige–Frankrike, Norge–Danmark Spelas 7/8 maj
Omgång 6: Danmark–Sverige, Frankrike–Norge Spelas 11 maj

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån