Nyheter

Herr / 23 oktober 2024

Patrik Fahlgren klar som assisterande förbundskapten

Förra veckan blev det officiellt att Michael Apelgren kommer att leda det svenska herrlandslaget de kommande fyra åren – nu står det klart att han kommer att ha Patrik Fahlgren vid sin sida som assisterande förbundskapten under samma period. 

– Det är en otrolig stolthet att få vara med och leda Sverige, säger Fahlgren. 

Som spelare gjorde han 53 A-landskamper för Sverige och nästan tio år efter den sista kommer Patrik Fahlgren nu dra på sig landslagskläderna igen. Den här gången som assisterande förbundskapten till Michael Apelgren som förra veckan presenterades som ny förbundskapten.

Redan om tolv dagar kommer han att inleda sin första samling i nya rollen när herrlandslaget samlas i Frankrike för bortamatch mot regerande europamästaren i EHF Euro Cup-premiären i Orleans den 6 november. Fyra dagar senare kommer Danmark, som är olympisk mästare och dessutom har vunnit de tre senaste VM-gulden, till Linköping för säsongens första hemmalandskamp.

– Landslaget har de senaste åren bevisat att de har kvaliteter att vara med i den absoluta toppen och det ska bli vansinnigt roligt och inspirerande att vara med och leda det tillsammans med Michael som jag har diskuterat mycket handboll med genom åren. Jag har många fina minnen från landslaget med all glädje och kamratskap så det känns lite surrealistiskt att komma tillbaka i en annan roll, men det är något jag ser väldigt mycket fram emot, säger Fahlgren som under sin aktiva karriär representerade moderklubben IK Sävehof, tyska SG Flensburg-Handewitt och MT Melsungen samt Hammarby IF efter återkomsten till svensk handboll.

I dag är han huvudtränare för Stockholmsklubben, ett uppdrag han fortsätter med parallellt med uppdraget som assisterande förbundskapten.

– Den stora anledningen till att jag vill arbeta med Patrik är att han är en oerhört duktig handbollstränare som kommer att bidra med mycket kunskap och erfarenhet. Trots att vi aldrig jobbat tillsammans i ett lag känns det som vi har gjort det efter att ha diskuterat handboll tillsammans nästan varje dag i flera års tid, säger Apelgren.

Hanna Fogelström, landslagschef för Svenska Handbollförbundet:

– Efter att allt blev klart med Michael Apelgren har vi tillsammans arbetat för att hitta hans assisterande förbundskapten och det känns väldigt bra att det nu är klart med Patrik Fahlgren. Vi är övertygande om att de tillsammans med övriga ledare kommer att fortsätta att utveckla såväl spelarna som landslaget i helhet. Patrik har god erfarenhet av internationell handboll som aktiv och har som tränare gjort fina resultat där hans arbete med individuell utveckling varit fint att följa. Vi tror att hans egenskaper kommer att stärka landslagsverksamheten såväl på kort som lång sikt.

TRUPPEN TILL EHF EURO CUP

6 november, 21.10: Frankrike, EHF Euro Cup (Arena Orleans, Orleans)
10 november, 16.00: 
Danmark, EHF Euro Cup (Saab Arena, Linköping) Biljetter

Målvakter:
12. Andreas Palicka, Paris Saint-Germain, 164 A-landskamper/18 mål
16. Tobias Thulin, Pick Szeged, 66/0
51. Fabian Norsten, Ålborg Håndbold, 4/0
Vänstersex:
15. Hampus Wanne, FC Barcelona, 102/418
22. Lucas Pellas, Montpellier HB, 77/245
Mittsex:
5. Max Darj, Füchse Berlin, 125/149
6. Felix Möller, Ålborg Håndbold, 19/17
32. Oscar Bergendahl, SC Magdeburg, 62/98
Högersex:
3. Isak Persson, SG Magdeburg, 7/13
13. Sebastian Karlsson, Montpellier HB, 21/65
Vänsternio:
2. Jonathan CarlsbogårdFC Barcelona, 75/148
42. Eric Johansson, THW Kiel, 38/101
49. Karl Wallinius, THW Kiel, 35/39
Mittnio:
24. Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 160/506
18. Ludvig Hallbäck, Frisch auf Göppingen, debutant
28. Jonathan Edvardsson, TSV Hannover-Burgdorf, 25/15
Högernio:
23. Albin Lagergren, SC Magdeburg, 116/344
33. Lukas Sandell, Telekom Veszprem, 64/158

Text: Daniel Vandor
Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån