Dam / 14 augusti 2016

Förlust mot Frankrike – nu väntar Norge i kvarten

Sverige förlorade mot Frankrike med 25–27 efter 13–15 i paus i sin sista match i gruppspelet i OS i Rio de Janeiro på söndagen. Sverige blir trea i gruppen och får i sin kvartsfinal på tisdag klockan 22.00 svensk tid möta regerande olympiamästaren Norge, som kom tvåa i parallellgruppen A.

• • •

Sverige har ju i allmänhet alltid haft svårt att möta Frankrike och har bara vunnit en mästerskapsmatch av de fem senaste. Och nu blev alltså en förlust till. Sverige ledde bara matchen vid ett tillfälle, 10–9 i mitten av första halvlek. Sverige hade lika vid 5–5, 6–6, 7–7, 8–8, 10–10 och 12–12, men sedan började det metodiska franska spelet ge verkan och tröttade ut Sverige som, därefter inte var i närheten av en kvittering.
Här är matchens målbild, med Sveriges siffror först: 0–2, 1–3, 2–5, 5–5, 10–9, 12–12, 12–15, 13–15 (paus), 14–18, 15–22, 18–23, 20–26 och 22–27 fram till slutsignalens 25–27.
Som synes var Sverige med i matchen hela första halvlek, men sedan försvann stora delar av det fina försvarsspelet från första halvlek och även det snabba anfallsspelet från första halvlek. När Linnea Torstenson gjorde entré på planen efter 39 minuter, fick försvaret bättre stadga och bollningen framåt började fungera igen.
Filippa Idéhn vaktade det svenska målet i 36 minuter, och fick aldrig riktigt tag i de franska skotten. Noterade bara en räddningsprocent på 21 efter fem räddningar på 24 skott. Det var inte hennes dag. Johanna Bundsen avlöste i målet och täppte till bra mycket bättre och kom upp i en räddningsprocent på finfina 43 efter sex räddningar på 14 skott.
Frankrikes storstjärna Alexandra Lacrabere öppnade matchen på ett suveränt sätt på sin högerkant och tilläts göra Frankrikes fem första mål till ledning 5–2. Då kommer Sveriges Jamina Roberts in på sin vänsterkant. Hon ville inte vara sämre utan  gjorde sex mål på tio minuter och byttes ut efter en stund. Hon kom in senare igen, gjorde två mål till och blev åttamålsskytt hon också, liksom Lacrabere.
Nathalie Hagman som ledde OS-turneringens skytteliga före dagens omgång, på tillsammans med Rumäniens Cristina Neagu på 33 mål, kom inte till sin rätt mot det starka franska försvaret och noterade ”bara” för två fullträffar. Linnea Torstenson kom åt att skjuta och blev fyramålsskytt, och spelmotorn Bella Gulldén hittade rätt med fem av sina åtta skott.
MATCHFAKTA
Sverige–Frankrike 25–27 (13–15)
Mål, Sverige: Jamina Roberts 8, Bella Gulldén 5 (4 straffar), Linn Blohm 3, Loui Sand 2, Linnea Torstenson 2, Nathalie Hagman 2, Jenny Alm 2, Michaela Ek. Frankrike: Alexandra Lacrabere 8, Laurisa Landre 5, Estelle Nze-Minko 5, Manon Houette 4 (1), Gnonsiane Niombla 2, Alisson Pineau, Grace Zaadi Deuna, Chloe Bulleux.
Utvisningar, Sverige: 2×2 min. Frankrike: 1×2 min.
Domare: Guro Røen och Kjersti Arntsen, Norge.
Publik: 5 108, Future Arena i Rio de Janeiro, Brasilien.
Bilden: Jamina Roberts blev bästa svenska målskytt med åtta fullträffar i OS-matchen mot Frankrike. Foto: Bildbyrån.