Nyheter

Beach / 13 juni 2017

Inför beach-EM i Zagreb, Kroatien

Om en vecka spelas Beach-EM i Zagreb, Kroatien mellan 20-25 juni för våra landslag. Sveriges herrar inleder mästerskapet genom att möta Ukraina och damerna möter Polen.

                                                                                                                                                                         • • •
För två år sedan deltog herrarna i EM 2015 och kom då på en 10:e plats, förhoppningen inför årets mästerskap är att göra bättre ifrån sig och hamna på en bättre placering. Även damerna deltog och hamnade då på en 12:e plats.
– Konkurrensen är hårdare i år och vi har fem debutanter som gör sitt första mästerskap. Beachhandbollen utvecklas snabbt i Europa, det gäller att hänga med och vårt mål är att göra ett bättre mästerskap än förra året, säger Jesper Knutsson förbundskaptenen för herrarna.
– Det har varit en lång säsong för våra spelare och vi har haft fem läger tillsammans, så det har varit en intensiv förberedelseperiod och vi satsar på att prestera bättre än vad vi gjorde förra året, säger Tilda Wiiand förbundskapten för damerna.
I herrarnas klass spelar två grupper med sju lag i varje grupp. Herrarna har Kroatien (hemmanationen), Frankrike, Norge, Serbien, Schweiz och Ukraina i sin grupp.
– Känslan är att vi har hamnat i en otroligt jämn grupp med 2 lag som sticker ut. Världsmästarna Kroatien och senaste EM 3:an Ukraina. Där Sverige möter bägge lagen första speldagen. Om allt faller på plats så ska vi kunna kriga om topp 4 platserna i gruppen och då är vi i slutspel och där kan då allt hända, säger Tony Carlsson.
I damernas klass är det tre grupper med fem lag i varje grupp. I Sveriges grupp spelar Frankrike, Norge, Polen, och Ukraina.
– Norge, Polen och Ukraina är stora nationer i beachhandboll och vi ser fram emot att möta dem. Ser vi till vår trupp har vi sju debutanter från sex olika klubbar och beachhandbollen växer allt mer i Sverige, säger Tilda Wiiand.
Herrar
Grupp A:
Danmark, Ungern, Tyskland, Nederländerna, Polen, Ryssland, Spanien
Grupp B: Kroatien, Frankrike, Norge, Serbien, Schweiz, Ukraina, Sverige
Damer
Grupp A: Danmark, Tyskland, Ungern, Nederländerna, Ryssland
Grupp B: Frankrike, Norge, Polen, Sverige, Ukraina
Grupp C: Kroatien, Grekland, Italien, Spanien, Schweiz
Text: Sanna Nilsson
Bild: Mak Photography