Nyheter

Beach / 6 juni 2019

"Beachhandboll svårare än vanlig handboll"

Elitspelare i handbollens högstaliga. Och samtidigt blågult landslagsankare i beachhandboll.
I helgen spelar Mikaela Johansson, 27, två landskamper mot Norge – som du ser live på SolidSport – där grunden för framtida mästerskapsframgångar ska läggas.
– Sporten växer snabbt internationellt och det gäller att Sverige hänger på nu, säger Johansson.

• • •

SE LANDSKAMPERNA MOT NORGE PÅ SVENSKHANDBOLL.SE/PLAY
Hon skojar om att hennes sommarsemestrar brukar innebära spel i mästerskap runt om i Europa.
Och väljer man att spela både handboll på högsta nivå i Sverige med sitt Skara HF och dessutom satsa på att utveckla det svenska landslaget i beachhandboll så är det egentligen ingen överdrift.
Nu hoppas i alla fall Mikaela Johansson på lite sol och värme till helgen, då världsnationen Norge kommer till Ulricehamn för en dubbellandskamp.
– Det blir en nyttig erfarenhet för vår del. Vi har inte spelat matcher ihop med den nya truppen, utan bara haft en helg tillsammans tidigare. Så matcherna mot Norge blir jätteviktiga för oss, att möta bra motstånd och få veta vad som krävs, säger Johansson.
Det blir dock inget EM-spel i Polen i juli, landslagets blickar är i stället riktade mot nästa europamästerskap 2021.
– Truppen känns bra. Vi har nästan kommit längre redan nu än när vi åkt på EM tidigare år. Det är engagerade spelare, ett lag där alla vill utvecklas. Nu börjar vi här mot Norge och bygger vidare mot 2021.
– Kan vi behålla den här truppen så kan vi också lägga grunden till något riktigt bra, säger Johansson.
Varför ska man då titta på beachhandboll?
– Det är en teknisk sport där det hela tiden händer något. Beachhandbollen formades för att bli en publiksport, och det är fruktansvärt kul att kolla på – och att spela. Jag fattar att det tar tid att förstå alla regler och begrepp, och visst finns det folk i min närhet som varit skeptiska innan man sett sin första match. Men det går snabbt att fatta grejen, och det blir ju mål hela tiden, säger Johansson med ett skratt.
Du spelar i SHE med Skara HF, och så i landslaget i beachhandboll – vilken sport är svårast? 
– Tja, nu skulle jag säga beach, det har jag inte spelat lika länge som vanlig handboll. Jag är inte lika kunnig taktiskt och så. Men så länge det inte är för varmt ute, så är vanlig handboll fortfarande jobbigare, säger Johansson.
Utvecklingen i beachhandboll, hur går den?
– Alltså, sporten blir större för varje år som går. Det gäller för Sverige att vi hänger med i utvecklingen och håller oss fast som en toppnation i internationellt.
Hur ser målsättningarna ut – både de personliga och med beachhandbollen?
– Först och främst vill vi komma till EM 2021, prestera där och vinna matcher. Ett mål är också att ta sig från EM till VM, säger Mikaela Johansson, och avslutar:
– Själv vill jag bli så bra som möjligt. Jag siktar högt och vill ha energi och engagemang för att nå toppresultat.
Text: Mathias Lühr