Nyheter

Beach / 6 juli 2022

Beachhandbollsblickarna riktas mot Prag

I veckan arrangeras sommarens stora, europeiska beachhandbollsfest i Prag. Bland annat ska det svenska herrlandslaget spela EM-kval samtidigt som U16-EM på såväl flick- som pojksidan avgörs mellan torsdag och söndag.

För de svenska herrarna handlar långhelgens matcher i den tjeckiska huvudstaden om att försöka säkra en plats i nästa års beachhandbolls-EM. Första hindret på vägen dit är det inledande gruppspelet där möten med Polen, Tyskland, Rumänien, Turkiet och värdnationen väntar.

– Det kunde blivit tuffare, men det kunde också ha blivit mer gynnsamt, konstaterar förbundskapten Heléne Bernhardtz angående lottningen.

– Jag skulle säga att vi har goda chanser att ta oss till huvudrundan, men det är många duktiga lag i gruppen och det vi lärt oss av de senaste mästerskapen är att det är väldigt jämnt och små marginaler som avgör för att lyckas ta sig vidare dit.

Ett par nya namn har tillkommit i truppen där Oscar Johansson och Albin Henriksson tar klivet upp från junior- till seniorspel. Duon tillhörde det landslag som förra sommaren var med och förde Sverige till guld i U17-EM.

– Vi får in två nya spelare som höjer vårt spel både framåt och bakåt. Oscar Johansson kommer få en viktig roll direkt, med sina skills att blocka kommer han bli en viktig kugge i vårt försvarsspel. Albin Henriksson har visat vilken stor talang han är på de senaste två ungdomsmästerskapen, där han visat att han inte bara är en notorisk poängplockare utan att han också besitter en fin spelförståelse för att sätta sina kamrater i lägen, beskriver Bernhardtz.

Parallellt med herrlandslaget kommer flick- och pojklandslagen på U16-nivå spela deras allra första mästerskap. U16-damernas förbundskapten Cecilia Schmidinger, som leder laget tillsammans med Madeleine Gustafsson, berättar att förberedelserna har gått planenligt till:

– Vi har lagt mycket fokus på försvar och framförallt shootout, då det många gånger är jämna matcher med små marginaler där just shootout är avgörande. Den sista uppladdningen genomfördes nyligen under en träningshelg i Göteborg då laget matchades mot U18-landslaget som spelade EM förra sommaren.

Olyckligtvis kommer Vilma Feldthusen behöva avstå mästerskapet på grund av en korsbandsskada. In som ersättare i truppen kliver istället Emilia Brinck Svensson, som även hon kommer hinna känna på landslagsspel i matchsammanhang innan EM-premiären.

– Vi har haft helt andra förutsättningar i år och alla tjejer har med sig mer matcherfarenhet in i mästerskapet. Vi kommer väl förberedda och kommer även ha möjlighet till träningsmatcher på plats innan mästerskapet drar igång. Det ser vi som en viktig nyckel inför en tuff grupp med Rumänien, Spanien, Polen och Portugal. Våra förhoppningar är att komma vidare från gruppspelet med några segrar i bagaget, tjejerna är laddade att få dra på sig den gulblåa dressen!

För U16-herrarna inleds EM med matcher mot Polen och Ungern innan grannlandet Norge står för motståndet.

– Vi ser med tillförsikt fram emot sommarens mästerskap, men är samtidigt realistiska och ödmjuka inför uppgiften. Flertalet av killarna som är uttagna inledde sin internationella beachhandbollsresa i slutet av förra sommaren och har ännu inte hunnit spela officiella tävlingsmatcher, säger förbundskapten August Elmberg som har delat huvudansvar tillsammans med Hampus Dahlqvist.

– Målsättningen är att först och främst ta sig vidare från första gruppspelet och väl där vet vi att vad som helst kan hända. Det vi med säkerhet redan nu vet är att konkurrensen om de tio platserna i truppen redan från första distriktslägret varit stenhård och att vi kommer åka med ett sammansvetsat och oerhört motiverat manskap.

EM-KVAL, HERRAR

Datum: 7–10 juli, Prag, Tjeckien
Grupp A: Ukraina, Italien, Schweiz, Nederländerna, Ungern, Frankrike
Grupp B: Sverige, Tyskland, Polen, Tjeckien, Turkiet, Rumänien

Sveriges gruppspelsmatcher:
7 juli, 14.45:
Rumänien
7 juli, 18.45: Tyskland
8 juli, 16.00: Turkiet
8 juli, 19.00: Polen
9 juli, 16.00: Tjeckien

U16-EM, DAMER

Datum: 7–10 juli, Prag, Tjeckien
Grupp A: Litauen, Ukraina, Ungern, Tjeckien, Kroatien
Grupp B: Sverige, Portugal, Spanien, Polen, Rumänien
Grupp C: Tyskland, Bulgarien, Frankrike, Nederländerna, Norge

Sveriges gruppspelsmatcher:
7 juli, 09.15:
Spanien
7 juli, 12.30: Portugal
8 juli, 11.15: Polen
8 juli, 13.45: Rumänien

U16-EM, HERRAR

Datum: 7–10 juli, Prag, Tjeckien
Grupp A: Bulgarien, Frankrike, Kroatien, Nederländerna, Ukraina
Grupp B: Tjeckien, Tyskland, Rumänien, Portugal, Spanien
Grupp C: Sverige, Norge, Ungern, Polen

Sveriges gruppspelsmatcher:
7 juli, 11.15:
Polen
7 juli, 14.00: Ungern
8 juli, 10.30: Norge

Text: Erik Malmqvist
Foto: Uros Hocevar, kolektiff