Nyheter

Beach / 5 juli 2022

Beachhandbollslandslaget för damer samlas i Trollhättan

I Trollhättan den 18–21 augusti tar Sverige de första stegen mot EM 2024. För första gången på flera år samlas då det svenska damlandslaget i beachhandboll när såväl träningstillfällen som landskamper mot Norge står på programmet.

– Det ska bli roligt att utveckla idrotten i Sverige men också att se tjejerna utvecklas, säger den nytillträdda förbundskaptenen Mikaela Johansson.

När det svenska damlandslaget i beachhandboll tar ny form, med sikte mot EM 2024, är det med ett bekant namn som ledargestalt. Mikaela Johansson har representerat Sverige vid två europamästerskap och tar nu plats vid sidlinjen i rollen som förbundskapten.

– Det är en stor ära att få vara förbundskapten och jag tycker det här ska bli jättespännande. Det känns som ett ganska tufft uppdrag där vi startar från noll, men det är en utmaning jag ser väldigt mycket fram emot. Tillsammans med bra organisation, god struktur och hårt arbete ska vi skapa ett lag som med åren ska prestera internationellt, berättar Johansson.

Europamästerskapet spelas om två år och det är en satsning med fokus på framtiden som härmed inleds.

– Mikaela har erfarenhet av vad som krävs på elitnivå och erfarenheter på internationell nivå av beachhandboll. Det känns kul och rätt att hon blir förbundskapten i vår långsiktiga satsning på damlandslaget i beachhandboll, säger landslagschef Hanna Fogelström.

Ett CV bestående av både bredd och spets är vad den nya förbundskaptenen tar sig an uppdraget med. Förutom över ett decennium som handbollsspelare på elitnivå har Johansson varit en del av det beachhandbollslandslag som spelat mästerskap ute på kontinenten. I spelet på beachen har hon dessutom erfarenhet av flertalet positioner, vilket bäddar för ett helhetsperspektiv.

– Jag är i allmänhet en handbollsfantast som spelat elithandboll i tretton år innan jag slutade för ett år sedan. Jag kollar på all handboll och älskar det taktiska spelet. Så fort jag hörde talas om handboll på sand så har jag åkt runt på cuper och spelat. Till en början var det handboll på sand som gällde, men sedan fick jag upp ögonen för beachhandboll med de internationella reglerna och fastnade direkt.

– För åtta år sedan var jag med på den första beachhandboll-samlingen för damer och herrar som arrangerades på Gotland. Därefter har jag spelat två europamästerskap med landslaget, där jag framförallt spelade som specialist. Sedan har jag spelat flertalet SM och har både silver och guld därifrån. På SM har jag nog spelat på i stort sett alla positioner och jag kan verkligen uppskatta alla delar, positioner och det taktiska som beachhandbollen erbjuder.

Under en långhelg i augusti kommer spelare och ledare träffas för första gången för ett läger i Trollhättan. Johansson har tagit ut sin premiärtrupp, som utöver tränings- och teoripass även kommer spela fyra landskamper mot Norge.

– Vi ser dessa dagar som starten på resan mot EM 2024. Träningsdagarna grundar sig i att vi vill hitta framgångsfaktorer och verkställa vår plan för hur vi går tillväga för att lyckas få samma framgångar på damsidan som vi haft på herrsidan i de senaste mästerskapen.

TRUPPEN TILL LANDSLAGSSAMLINGEN 18–21 AUGUSTI

Tuva Lundén, Hellton IF
Louise Neidenström, Hammarby IF
Lovisa Kardell, Skånela IF
Maja Cedergren, Torslanda HK
Stina Littorin, Kärra HF
Amanda Hafström, Kärra HF
Signe Karlsson, KFUM Trollhättan
Ella Johansson, VästeråsIrsta HF
Timea Schmidinger, Kärra HF
Emma Frisk, Skara HF
Elsa Frisk, Skara HF
Linda Cadario, Gustavsberg IF HK
Maja Svanberg, Borlänge HK
Ida Rosenback, IK Sävehof
Caroline Månsson, Mölndals HF

Text: Erik Malmqvist
Bild: EHF