Nyheter

Beach / 23 maj 2023

EM i beachhandboll drar igång i morgon

I morgon drar EM i beachhandboll igång i Portugal och mycket står på spel redan premiärdagen då svårspelade Spanien och Ukraina väntar för de svenska herrarna. Samtliga matcher i turneringen sänds på Viaplay. 

Den elva man stora svenska truppen anlände till portugisiska Nazaré i lördags och har finslipat på detaljerna inför morgondagens EM-premiär. I går besegrades Portugal i en träningsmatch och senare i dag väntar Norge i ett EM-genrep.

– Det finns flera rutinerade spelare som har haft en avgörande roll i landslaget under många år, dessa spelare kommer att ha en viktig uppgift att leda och stötta de yngre spelarna som får chansen att göra sina mästerskapsdebuter på seniornivå, säger förbundskaptenen Heléne Bernhardtz.

Två debutanter finns i truppen, Victor Paldanius och Simon Holmqvist. Dessutom är även unge Oscar Johansson, som gjorde debut under EM-kvalet förra året, med. Alla tre imponerade stort i U17-landslaget som vann EM-guld i Bulgarien 2021. Nu kommer de att få chansen att visa upp sin talang på den stora EM-scenen.

Sverige har lottats in i en svår grupp med Spanien, Ukraina och Grekland. Redan i morgon, mästerskapets första dag, spelar Sverige två matcher: 14.00 mot Spanien som Sverige aldrig slagit och fyra timmar senare är det dags att möta Ukraina som blev trea i senaste EM-kvalet.

I den sista gruppspelsmatchen på torsdag (12.00) väntar VM-fyran Grekland. De två bästa lagen i varje grupp går vidare till huvudrundan.

Det här är tionde gången de svenska herrarna deltar i EM i beachhandboll. Bästa placeringen är från 2017 då det blev en femteplats, men i VM 2018 slutade Sverige fyra och i beach-OS 2019 blev det brons.

SVERIGES EM-TRUPP

Målvakter:
Carl Aronius, HK Varberg
Simon Holmqvist, Halmstad Handboll
Vänster:
Hampus Dahlqvist, Torslanda HK
Philip Larsson, Kävlinge HK
Niklas Ekberg, Göteborg BHC
Specialister:
Jesper Knutsson, Göteborg BHC
Fredrik Suneson, HK Malmö
Höger:
Martin Käck, Göteborg BHC
Victor Paldanius, Lugi HF
Mittsex:
Oscar Johansson, H43 Lund
Erik Wessberg, Göteborg BHC

Sveriges gruppspelsmatcher:
24 maj: Spanien (14.00)
24 maj: Ukraina (18.00)
25 maj: Grekland (12.00)
Övriga grupper:
Grupp A: 
Kroatien, Norge, Polen, Nederländerna
Grupp B: Ungern, Frankrike, Portugal, Italien
Grupp D: Danmark, Tyskland, Rumänien, Turkiet
Samtliga matcher i turneringen sänds på Viaplay