Nyheter

Beach / 5 juli 2024

Första delmålet avklarat för U16-herrarna i EM

Via två inledande segrar mot Bulgarien respektive Rumänien har de svenska U16-beachherrarna avancerat vidare från europamästerskapets gruppspel. Förlusten mot Ungern i den avslutande gruppspelsomgången var knapp och äventyrade inte avancemanget.

– Överlag har vi presterat väldigt väl här i gruppspelet, sammanfattade förbundskapten August Elmberg.

På stranden i Varna har det svenska U16-landslaget klarat av första delmålet – avancemang från gruppspelet. Första steget togs i matchen mot värdnationen på torsdagsförmiddagen där det blev 2–0 i set.

– Vi inledde mot Bulgarien i öppningsmatchen och gjorde direkt två kanonbra set. Grabbarna spelade väldigt disciplinerat i både anfalls- och försvarsspelet, så vi vann bägge set med ganska god marginal, kommenterade August Elmberg.

Seger blev det sedan även mot Rumänien. Slutresultatet skrevs till 2–1 efter att Sverige hamnat i turneringens första shootout.

– Det blev en lite tuffare match för oss och vi fick det inte riktigt att stämma i första set och förlorade det knappt. Sedan lyckades vi hitta tillbaka till den nivå som vi bör hålla om vi ska komma långt i mästerskapet. Vi visade kyla i shootouten där vi satte dit samtliga våra försök samtidigt som vi stoppade fyra av rumänernas chanser.

Den blågula platsen i huvudrundan var därmed säkrad. Gruppspelets tuffaste utmaning var dock ännu inte avklarad och det blev förlust mot Ungern efter ett nytt shootout-avgörande.

– Vi gjorde en väldigt bra insats och vann första set, men förlorade sedan andra set knappt. I shootouten drog Ungern sedan det längsta strået, men överlag var det en väl genomförd match från vår sida.

U16-herrarna har således fått en lyckad start på mästerskapet, men förbundskapten Elmberg tror att det kan bli ännu bättre.

– Vi har spelat bra hittills, men jag både tror och hoppas att vi kan höja vår nivå ett snäpp till. Högstanivån är väldigt hög, men vid svackor i matcherna har de pågått lite för länge. Nu är vi nöjda över att ha tagit oss vidare till nästa steg, men som helhet är vi inte nöjda med mästerskapet ännu.

Inför huvudrundans tre matcher nollställs poängräkningen när Sverige ska ställas mot Tjeckien, Tyskland och Ukraina.

– Först ut är matchen mot Tjeckien redan i kväll (fredag). Det kommer bli en tuff match för Tjeckien har imponerat hittills. De är skolade, har en tydlig struktur och håller sig till sitt spel. Framförallt har de en spelare som har varit väldigt vass och som leder skytteligan som vi behöver ha extra koll på.

Hela U16-EM sänds på ehftv.com.

SVERIGES EM-MATCHER U16-HERR

GRUPPSPEL:
Sverige–Bulgarien 2–0 (33–20, 27–18)
Hannes Carlsson 19, Albert Henriksson 16, Max Adébo 10, David Wennström 9, Hampus Andersson 6.
Rumänien–Sverige 1–2 (20–18, 12–20, 2–10)
Hannes Carlsson 19, Hampus Andersson 13, Albert Henriksson 10, Max Adébo 4, Noak Fosseus 2.
Ungern–Sverige 2–1 (24–27, 22–20, 9–6)
Albert Henriksson 22, Hannes Carlsson 12, Hampus Andersson 11, David Wennström 6, Max Adébo 2.
Tabell: 1) Ungern, 6 poäng  //  2) Sverige, 4 poäng  //  3) Bulgarien, 2 poäng  //  4) Rumänien, 0 poäng //

SVERIGES MATCHER I HUVUDRUNDAN:
5 juli:
Tjeckien–Sverige (18.00)
6 juli:
Sverige–Ukraina (09.00), Sverige–Tyskland (14.00)

Text: Erik Malmqvist