Nyheter

Beach / 12 juli 2021

Herrarna inspireras av U17-guldet

Jublet efter det historiska svenska EM-guldet i beachhandboll på U17-nivå har knappt lagt sig när det nu är herrlandslaget som istället ska ta plats på beachen i Bulgarien.

Senast det svenska herrlandslaget i beachhandboll ställde upp i ett internationellt mästerskap slutade det med brons. Sedan World Beach Games i Qatar hösten 2019 har laget dock inte haft möjlighet att spela någon officiell match inför EM som inleds på tisdagen.

– Det har varit väldigt få tillfällen som vi har kunnat ses under den här perioden. Vi har kunnat ha några få träningsdagar och det är allt. Förberedelserna har inte varit helt perfekta om man säger så, säger förbundskapten Heléne Bernhardtz.

Spelarna har anlänt till bulgariska Varna, där mästerskapet äger rum, och dagen innan öppningsmatchen fanns det åtminstone möjlighet att sparras mot ett av grannländerna.

– Vi körde en träningsmatch mot Norge och det var försiktigt spel från båda håll. Det var kul och skönt att köra igång, men inget man kan dra för stora växlar av. Vi körde igenom lite matchspel och så var det härligt att få tillbaka tävlingsnerven.

I EM har Sverige lottats in i grupp C tillsammans med Kroatien, Polen och värdnationen Bulgarien. Inga lätta matcher är att vänta.

– Vi vet egentligen inte så mycket om Bulgarien men vi har sett att de har haft mycket träningar när vi har varit på plats här nere nu. Mot Kroatien och Polen har vi haft tuffa matcher tidigare, så vi förväntar oss ett hårt motstånd.

– Vår första målsättning blir att ta oss vidare från gruppen och det blir tre matcher på två dagar som avgör hur det kommer gå.

Sett till de senaste turneringarnas spelartrupper är det till vissa delar ett nytt svenskt landslag som kommer till spel. Att få ihop samarbetet blir därför en av nycklarna.

– Vi har tappat två av tre försvarsspelare som vi har förlitat oss på i många mästerskap. I och med att vi inte har spelat något sedan i Qatar så har vi inte kunnat testa att spela ihop oss, men det är bra att vi får de här träningsmatcherna för att se hur det är.

– Nu är man lite i mellanland och vet inte riktigt sin egen status, men alla är supertaggade och ser fram emot det här, konstaterar Bernhardtz.

Mästerskapet sker i direkt anslutning till de svenska U17-herrarnas EM-finaltriumf mot Spanien. Dramatiken som utspelades under söndagskvällen följde herrlandslaget från läktarplats och den historiska bedriften tror förbundskaptenen kan ha positiv inverkan på seniorerna, vars främsta placering i ett europamästerskap är en femteplats.

– Det var så inspirerande att se. Nu får man ju ladda om här, men det är klart att det är sjukt stort med ett EM-guld. Grabbarna gjorde det jättestarkt och det var så spännande att man nästan mådde fysiskt dåligt under matchen.

Den här veckan är det alltså herrlandslagets tur att göra entré på sanden i Varna. Öppningsmatchen spelas på tisdag med start klockan 12:00, svensk tid. Då står Kroatien för motståndet.

EM I BEACHHANDBOLL

Datum: 13–18 juli
Spelort: Varna, Bulgarien
13 juli: Kroatien (12.00), Polen (16.00)
14 juli: Bulgarien (11.00)
Matcherna sänds på Viaplay.

SVERIGES TRUPP

Målvakter:
August Elmberg, Djurgårdens IF
Magnus Jönsson, Kävlinge HK
Vänster:
Niklas Ekberg, Göteborg BHC
Höger:
Hampus Dahlqvist, Torslanda HK
Martin Käck, Göteborg BHC
Specialister:
Jesper Knutsson, Göteborg BHC
Fredrik Suneson, Kävlinge HK
Linjer:
Philip Larsson, Kävlinge HK
Rasmus Dovsjö, Borlänge HK
Försvarare:
Alfred Joelsson, OV Helsingborg
Peter Stelleck, Göteborg BHC

Text: Erik Malmqvist
Foto: IHF