Nyheter

Beach / 6 april 2021

Lottat och klart inför sommarens EM

Efter månader undan matcher samlingar och har beachlandslagen något att se fram emot igen – sommarens EM i Bulgarien. Grupplottningarna är gjorda för såväl herr- som båda U17-landslagen. 

Varna i Bulgarien är spelplatsen för sommarens handbollsfesten på sand. 8–11 juli avgörs U17-EM där Sverige för första gången är representerat på både dam- och herrsidan och 13–18 juli är det sedan dags för herrlandslaget att göra entré.

– Att prata målsättning just nu är förstås svårt med tanke på att vi inte kunnat träffas sedan förra sommaren och vi heller inte har någon koll på de andra lagen. Men vad vi förstår är förutsättningarna totalt olika, där vissa inte spelat alls medan andra haft samlingar tillsammans, säger herrlandslagets förbundskapten Heléne Bernhardtz.

– Vi skulle spela en förturnering i Frankrike, men den har ställts in så vi kollar på vilja möjligheter vi har för att få så bra förutsättningar som möjligt inför EM. Vi har ett bra samarbete med Norge och förhoppningsvis kan vi hitta ett sätta att träna och matcha tillsammans.

Kvalet till EM ställdes in på grund av pandemin och det slutade i stället med att de 19 lag som sedan anmälde intresse för att vara med i EM alla fick en plats. Sverige lottades i grupp C tillsammans med beachgiganten Kroatien, Polen, Schweiz och hemmanationen Bulgarien. De tre bästa går vidare till huvudrundan där det blir en korsning med grupp D där bland annat Ryssland och Tyskland finns.

– Kroatien är nog det enda lag vi mött som vi aldrig slagit, så det är förstås en tuff motståndare. Polen förlorade vi mot i shoutout i EM för två år sedan, så där har vi revansch att hämta, säger Bernhardtz som fick se sitt lanslag ta en historisk bronsmedalj i beach-OS 2019.

Bernhardtz kommer också att åka med som överledare för U17-landslagen som båda spelar veckan innan herrlandslaget, men vilka som kommer att agera förbundskaptener där är ännu inte helt spikat.

– För återväxten inom svensk beachhandboll är det jätteviktigt att vi är med på mästerskapen och förhoppningen är att vi snart ska kunna ha ett damlandslag i framtiden där spelarna här ska utgöra stommen. Tyvärr har vi tappat nästan ett år på grund av pandemin och vi vet ännu inte hur förberedelserna kommer att se ut inför sommarens EM, vi jobbar på att hitta möjligheter till träning och matcher.

De svenska U17-damerna ställs mot Polen och Ukraina i gruppspelet medan U17-herrarna får möta båda finalisterna från senaste U17-EM, Spanien och Nederländerna. De två bästa i varje grupp går vidare till huvudrundan.

EM I BEACHHANDBOLL, HERRAR

Datum: 13–18 juli
Plats: Varna, Bulgarien
Antal lag: 19
Grupp A: Spanien, Danmark, Norge, Rumänien, Turkiet
Grupp B: Ungern, Ukraina, Frankrike, Italien, Grekland
Grupp C: Kroatien, Polen, Schweiz, Sverige, Bulgarien
Grupp D: Ryssland, Tyskland, Portugal, Nederländerna

U17-EM i BEACHHANDBOLL, DAMER

Datum: 8–11 juli
Plats: Varna, Bulgarien
Antal lag: 18
Grupp A: Spanien, Frankrike, Schweiz
Grupp B: Ungern, Grekland, Bulgarien
Grupp C: Nederländerna, Portugal, Rumänien
Grupp D: Ryssland, Norge, Litauen
Grupp E: Polen, Ukraina, Sverige
Grupp F: Tyskland, Kroatien, Slovenien

U17-EM i BEACHHANDBOLL, HERRAR

Datum: 8–11 juli
Plats: Varna, Bulgarien
Antal lag: 18
Grupp A: Spanien, Nederländerna, Sverige
Grupp B: Ungern, Portugal, Rumänien
Grupp C: Kroatien, Schweiz, Bulgarien
Grupp D: Ryssland, Frankrike, Grekland
Grupp E: Tyskland, Norge, Slovenien
Grupp F: Polen, Ukraina, Tjeckien