Nyheter

Beach / 24 juli 2018

Rena drömstarten på VM-spelet för Sverige

De svenska beachhandbollsherrarna har inlett VM-spelet strålande. I dag spelades de första två matcherna och det blev seger både mot Ryssland och Brasilien.

• • •

Jesper Knutsson, spelande förbundskapten och tillsammans med Tony Carlsson och Heléne Bernhardtz är de som coachar landslaget, var såklart mycket nöjd med hur hans lag inledde turneringen.
– Vi vet knappt själva vad som händer (skratt). Klart är att vi inlett turneringen jävligt bra. Men det är inte överraskande heller då vi haft en go känsla länge och känt att vi varit nära att slå Ryssland flera gånger. Nu hade dom hemmaplan och det hade vi respekt för, i övrigt gör vi det hur bra som helst.
Ryssland var alltså första motståndet ut, på tisdagsförmiddagen, och efter att ha skakat av sig premiärnerverna varvade Sverige igång ordentligt.
– I början var det nog lite nerver med i spelet. Vi pratade mycket om hur små marginalerna var i halvtid. Men i andra fick vi en fullträff i offensiven och dessutom kom räddningarna från våra duktiga målvakter. Just målvaktsspelet är otroligt viktigt i beachhandboll då man i princip spelar fyra mot tre hela tiden. Laget med de extra räddningarna står ofta som segrare, säger Jesper Knutsson.
På eftermiddagen väntade världslaget Brasilien, men Sverige visade ingen som helst respekt för stjärnorna på andra sidan planen.
– Vi hade liksom inget att förlora i den matchen och mycket av snacket vi haft har handlat om att inte stressa upp oss och framförallt inte se upp till Brasilien för mycket. Det är trots allt det lag vi själva använt oss av när vi velat visa bra saker.
Ödmjukheten och de noggranna förberedelserna gav resultat direkt. Sverige vann första set med 18–16, föll i andra men kom tillbaka och vann straffavgörandet för en riktig praktskräll.
– Vi har alltid varit ett lag som på en bra dag kan slå vilket lag som helst, men också förlora mot alla. Just därför har det varit viktigt att ha fötterna på jorden. Vårt försvarsspel är kanske bäst i världen och när vi också får träff framåt blir det såhär, även om det kanske var några snäpp bättre än vad vi hade kunnat ana, säger Jesper Knutsson som fortsatt betonar vikten av ödmjukhet inför den avslutande gruppspelsmatchen mot USA på onsdagen:
– Det är ändå så att vi fortfarande kan komma sist i turneringen. Vi går troligen in i mellanrundan med fyra poäng men måste ändå vinna en match där för att nå kvartsfinal. Men det är kul att det som jag, Tony Carlsson och Heléne Bernhardz jobbat med i flera år ger resultat. Tony och Helene gör ett jättejobb vid sidan av planen med att få ut direktiv så jag kan fokusera mer på mitt spel.
Vilka spelare lyfter du fram?
– Det är svårt, alla gör det så otroligt bra. Martin Käck tar ett otroligt ansvar i sitt snurrspel, Hampus Dahlqvist kliver fram mot Ryssland och Philip Larsson mot Brasilien, trots att han från början var reserv som anslöt sent. Sedan har vi Henrik Dahlberg som sliter enormt i försvarsspelet och våra målvakter August Elmberg och Peter Stelleck. Jag har aldrig sett dom så bra innan.
RYSSLAND–SVERIGE 1–2 (20–13, 18–23, 6–9)
Poäng, Ryssland: Egor Kiyashko 14, Igor Neklyudov 14, Roman Kalashnikov 6, Konstantin Vinokur 6, Maksim Esman 2, Evgenii Svestula 2.
Sverige: Martin Käck 16, Jesper Knutsson 12, Philip Larsson 6, Henrik Dahlberg 4, Hampus Dahlqvist 3, August Elmberg 2, Niklas Ekberg 2.
SVERIGE–BRASILIEN 2–1 (18–16, 13–16, 12–10)
Poäng, Sverige: Martin Käck 12, Hampus Dahlqvist 10, Philip Larsson 8, Henrik Dahlberg 7, Niklas Ekberg 4, Jesper Knutsson 2.
Brasilien: Gil Peres 14, Wellingtton Esteves 8, Joao Paulo Sousa 6, Bruno Oliveira 6, Thiago Claudio 4, Renan Carvalho 2, Marcelo Machado 2.
GRUPP D
24 juli:
Brasilien–USA 2–0 (23–10, 26–17)
Ryssland–Sverige 1–2 (20–13, 18–23, 6–9)
Sverige–Brasilien 2–1 (18–16, 13–16, 12–10)
USA–Ryssland 1–2 (20–23, 28–26, 8–9)
25 juli:
USA–Sverige (15.40)
Brasilien–Ryssland (15.40)
Tabell: 1) Sverige 4 p, 2) Brasilien 2 p, 3) Ryssland 2 p, 4) USA 0 p,
Resultat och tabeller i alla grupper
Livestreaming av alla matcher
Svenska truppen

Text: Marcus Löfström
Foto: Stéphane Pillaud/IHF