Nyheter

Beach / 9 juli 2022

Starka svenska insatser i U16-EM

Två respektive tre segrar i gruppspelet. Såväl herr- som damlandslaget på U16-nivå har stått för imponerande prestationer hittills i europamästerskapet i beachhandboll.

– Övergripande är vi väldigt nöjda, konstaterade U16-herrarnas förbundskapten August Elmberg efter att deras avancemang till kvartsfinal var säkrat.

På sanden i Prag har de svenska ungdomslandslagen levererat fin beachhandboll under både torsdagen och fredagen. För de svenska U16-damernas del innebär det att de lämnar gruppspelet bakom sig med tre raka segrar där enda förlusten kom i EM-premiären mot Spanien.

– Just nu har vi en fantastiskt bra känsla med tre raka segrar. Jag tycker även att vi stod för en bra insats mot ett tufft Spanien i första matchen, berättar förbundskapten Madeleine Gustafsson.

Segertåget inleddes i mötet med Portugal. Ett vasst försvarsspel lade då grunden till de första blågula poängen, vilket även fortsättningsvis var en bidragande faktor till de goda resultaten.

– Våra försvarsspelare har varit enormt duktiga genom hela turneringen och sedan har vi även haft fint målvaktsspel.

Vinsten mot portugisiskorna banade väg för nya segrar där Polen sedan besegrades med 2–0. I den matchen utmärkte sig kantspelaren Maja Paldanius och specialisten Frida Jäderholm med 14 respektive 12 gjorda poäng.

Samma slutresultat blev det i den sista gruppspelsmatchen när Rumänien stod för motståndet. Det var en jämn historia från första till sista domarsignal i ett möte där Agnes Lilliebjelke visade prov på sin skicklighet med stor variation i avsluten och en imponerande kyla när hon lobbade in matchens sista och direkt avgörande boll i mål.

– I alla matcher har vi följt vår spelplan och gjort det som vi har trott på. Det är extra kul när det mynnar ut i vinster på det här sättet, säger Gustafsson som även konstaterar att avancemanget till kvartsfinal inte är helt garanterat med tanke på att andra lag fortfarande har gruppspelsmatcher kvar att spela under lördagsmorgonen.

Bekräftade för spel i slutspelet är dock de svenska U16-herrarna. Från den första speldagen i beachhandbolls-EM tog de med sig en seger och en förlust. Killarna visade inga som helst premiärnerver när de ordnade en sånär som perfekt start på första set i den inledande matchen mot Polen. I den första officiella tävlingsmatchen för ett svenskt U16-landslag visade Sverige kyla och precision i såväl anfalls- som försvarsspel och lyckades knipa första set med sex poängs marginal. Andra set gick till motståndarna, vilket betydde att shootout skulle avgöra. Väl i den spelformen visade Sverige samma kyla som under första set, samtidigt som Oskar Arnell i målet agerade vägg och lyckades stoppa tre av Polens försök.

– Vi startade turneringen väldigt bra och fick fullträff på målvakt, försvar och anfall redan i första set som vi vann komfortabelt, menade förbundskapten August Elmberg.

I gruppspelets andra match stod Ungern – en nation med stark beachhandbollstradition – för motståndet och trots två bra set förlorade Sverige bägge.

– Grabbarna stod upp bra. Första set var helt jämnt där Ungern avgjorde med en halv sekund kvar och sedan hamnade vi några poäng efter i början av andra och då lyckades vi inte nå ikapp.

Inför fredagens avslutande gruppspelsmatch mot Norge var förutsättningarna därmed klara – vinst och kvartsfinalbiljetten skulle vara säkrad. Från blågult håll bjöds det på kreativ beachhandboll där olika lösningar i anfallsspelet utforskades och defensivt hanterades den norska slutforceringen stabilt, vilket betydde svensk vinst i första set. Efter den korta pausen tvingades Sverige till en tidig timeout då laget befann sig i underläge med 8–14. Effekten blev positiv och med två minuter kvar var poängställningen vänd när bra anfallsspel kombinerades med fint försvarsspel och säkert positionsspel av Kalle Holmstedt i mål.

– Då tvingade vi Norge till svåra avslut och lyckades vända på steken. Sedan stod det och vägde innan vi fick tag i bollen med tio sekunder kvar att spela och satte spiken i kistan genom en enpoängare, sade Elmberg om vändningen.

Med två segrar av tre möjliga är Sverige klara för kvartsfinal. Motståndare och exakt tid för lördagens första slutspelsmatch är dock ej bestämt i skrivande stund.

– Grabbarna har gjort en jättebra insats hittills och hållit sig till matchplanen. Sedan finns det en del detaljer att förbättra, det handlar om att hitta en större jämnhet och att kunna klara av att genomgående driva högre tempo i seten.

U16–EM I TJECKIEN, DAMER

Gruppspel, grupp B:
7 juli, 09.15: Spanien–Sverige 2–0 (20–19, 21–16)
Poänggörare: Maja Paldanius 11, Frida Jäderholm 10, Agnes Lilliebjelke 10, Ida Göllas 4.
7 juli, 15.30: Portugal–Sverige 0–2 (12–24, 9–20)
Frida Jäderholm 12, Maja Paldanius 12, Ida Göllas 8, Ellen Andersson 6, Agnes Lilliebjelke 6.
8 juli, 10.45: Polen–Sverige 0–2 (18–22, 17–18)
Maja Paldanius 14, Frida Jäderholm 12, Ida Göllas 4, Agnes Lilliebjelke 4, Ellen Andersson 4, Emilia Brinck Svensson 2.
8 juli, 13.15: Rumänien–Sverige 0–2 (14–18, 10–12)
Agnes Lilliebjelke 14, Frida Jäderholm 6, Maja Paldanius 4, Emilia Brinck Svensson 2, Ellen Andersson 2, Elsa Jöngard 2.

Sveriges fortsättning i turneringen beror på lördagens resultat för övriga lag.

U16–EM I TJECKIEN, HERRAR

Gruppspel, grupp A:
7 juli, 11.15: Polen–Sverige 1–2 (20–26, 24–14, 4–8)
Poänggörare: Mattias Söderberg 18, Julius Mellqvist 10, Ludvig Petrén 10, Viktor Forsberg 6, Nicolas Najdenovski 4.
7 juli, 14.00: Sverige–Ungern 0–2 (23–25, 18–22)
Ludvig Petrén 13, Julius Mellqvist 12, Viktor Forsberg 8, Nicolas Najdenovski 4, Mattias Söderberg 4.
8 juli, 10.00: Norge–Sverige 0–2 (17–20, 22–25)
Ludvig Petrén 17, Nicolas Najdenovski 12, Viktor Forsberg 6, Julius Mellqvist 6, Mattias Söderberg 4.

Sveriges motståndare och exakt tid för kvartsfinalen beror på lördagens resultat för övriga lag.

Text: Erik Malmqvist
Foto: Jozo Cabraja, kolektiff