Nyheter

Beach / 13 april 2023

Svenska EM-truppen uttagen

Ett tufft gruppspel väntar när herrarna kliver in i EM i beachhandboll i slutet av nästa månad. I dag har den svenska truppen presenterats. 

– Stort fokus ligger på att vi ska prestera redan den första dagen, säger förbundskaptenen Heléne Bernhardtz. 

Efter träningshelg i Gislaved och en försäsongsturnering i Tunisien med landskamper mot Tunisien och Frankrike har nu förbundskaptenen Heléne Bernhardtz tagit ut truppen som ska representera Sverige i EM i Portugal 24–28 maj.

– Det här blir första gången vi åker till ett mästerskap där vi inte riktigt vet var vi står, det är mycket som måste stämma för oss då mästerskapet rivstartar med två matcher redan första dagen. För att få chansen att spela beach-OS redan i juni och VM nästa år måste vi vara ett av två lag som går till huvudrundan, så stort fokus ligger på att vi ska prestera redan den första dagen, säger hon.

Utöver många timmar i sanden i Tunisien lades mycket fokus på teoretiska förberedelser svensk beachhandboll och att komma så bra förberedda som möjligt till mästerskapet.

– Det var viktigt för oss att få flertalet matcher i skarpt läge inför EM och vi fick många svar vi både önskade och inte önskade. Vi blev varse om en del saker som måste förbättras i anfallsspelet om vi ska vinna matcher. Det görs alldeles för lite poäng för att vinna matcher mot bra lag, så här finns det mycket att jobba på för oss. Däremot fick vi svar på att vi har ett försvarsspel som fungerade fullt ut där alla försvarsspelare har en otroligt häftig karaktär. Viljan att fajtas och vinna matcher tycker vi väldigt mycket om, säger Bernhardtz.

Sverige ställs mot Spanien, Ukraina och Grekland i gruppspelet.

– Spanien är alltid topplag i mästerskapen, Grekland kom fyra i VM senast och även Ukraina är ett tippat topplag, så det blir verkligen något att bita i.

– Vi har som alltid en hög målsättning, men är också ödmjuka inför uppgiften och väl medvetna om att de flesta lag i turneringen har en större internationell erfarenhet än vi. Men med det sagt har vi som målsättning att ta oss till huvudrundan och väl där är vi övertygade om att vi har potential att ge alla lag en ordentlig match.

TRUPPEN TILL EM I BEACHHANDBOLL

Målvakter:
Carl Aronius, HK Varberg
Simon Holmqvist, Halmstad Handboll
Vänster:
Hampus Dahlqvist, Torslanda HK
Philip Larsson, Kävlinge HK
Niklas Ekberg, Göteborg BHC
Specialister:
Jesper Knutsson, Göteborg BHC
Fredrik Suneson, HK Malmö
Höger:
Martin Käck, Göteborg BHC
Victor Paldanius, Lugi HF
Mittsex:
Oscar Johansson, H43 Lund
Erik Wessberg, Göteborg BHC

EM I BEACHHANDBOLL

Datum: 24–28 maj
Spelort: Nazaré, Portugal
Grupp A: Kroatien, Norge, Polen, Nederländerna
Grupp B: Ungern, Frankrike, Portugal, Italien
Grupp C: Spanien, Ukraina, Sverige, Grekland
Grupp D: Danmark, Tyskland, Rumänien, Turkiet

SVERIGES GRUPPSPELSMATCHER

24 maj: Spanien (13.00)
24 maj: Ukraina (17.00)
25 maj: Grekland (11.00)