Nyheter

Beach / 25 juni 2017

Sverige femma, historiskt och VM-klart

De svenska beachherrarna hade tidigare en tiondeplats som bästa resultat i EM. I dag slutade laget femma och knep därmed den sista europeiska platsen till nästa års VM.
– Det här är riktigt häftigt och betyder hur mycket som helst för oss, säger coachen Tony Carlsson.

• • •

Sverige inledde EM i beachhandboll tidigare i veckan med att förlora med 0–2 i set mot regerande VM-trean Ukraina. I dag möttes lagen igen i match om femteplatsen och den här gången drog Sverige det längsta strået.
Ukraina tog det första setet efter 22–13, Sverige kontrade med att vinna det andra med 22–20 och tog därmed matchen till shootout.
– Där började vi med att rädda deras första försök och vi kopplade greppet direkt. Sedan tog vi ytterligare en boll och kunde avgöra med en enpoängare, säger en mycket glad Tony Carlsson.
Segern innebär, förutom den fina placeringen, att Sverige kvalat in till nästa års VM.
– För beachhandbollen betyder det här jättemycket. Eftersom EM bara spelas varannat år har VM-åren blivit mellanår för oss där vi tappar i styrka. Det är oerhört viktigt för oss att kunna spela mot de bästa länderna för att vi ska kunna utvecklas ytterligare, säger Carlsson.
Sverige blev bästa skandinaviska land i EM efter att Danmark, som Sverige besegrade i placeringsmatchen tidigare i dag, slutade sjua och Norge åtta.
– Vi har redan ett bra samarbete med Norge och Danmark som jag hoppas att vi kan utveckla ytterligare för att vi ska kunna närma oss de bästa i världen. Problemet vi har haft har varit att vi spelat för få matcher mot bra motstånd. Nu har vi fått många bra matcher i EM och vi har bara blivit bättre och bättre under hela turneringen, säger Carlsson.
Vad är den största anledningen till framgångarna i Zagreb? 
– Försvarsspelet, där är vi bland de absolut bästa i EM. Sedan håller vi inte samma klass framåt, men när vi lyckas där kan vi störa de bra lagen. Vi tog set mot Kroatien som är världsmästare och mot Ryssland som tagit sig till final här i EM.
All star team presenteras senare i kväll, men när publiken fick säga sitt och rösta fram sina favoritspelare tog Jesper Knutsson en plats.
SVERIGES VÄG TILL FEMTEPLATSEN
Gruppspel:
Sverige–Ukraina 0–2
Kroatien–Sverige 2–1
Serbien–Sverige 1–2
Sverige–Norge 0–2
Sverige–Schweiz 2–0
Sverige–Frankrike 2–1
Huvudrunda:
Sverige–Ungern 0–2
Ryssland–Sverige 2–1
Kroatien–Sverige 2–1
Kvartsfinal:
Spanien–Sverige 2–0
Placeringsmatch:
Sverige–Danmark 2–0
Match om femte plats:
Ukraina–Sverige 1–2

SVERIGES MÅL I TURNERINGEN
Martin Käck, 104
Henrik Dahlberg, 88
Jesper Knutsson, 79
Hampus Dahlqvist, 73
Erik Nilsson, 35
Pontus Borgström, 20
Niklas Ekberg, 13
Johan Witt 13
August Elmberg, 4
Peter Stelleck, 4

SLUTPLACERINGAR I EM, HERRAR
1) Spanien
2) Ryssland
3) Kroatien
4) Ungern
5) Sverige
6) Ukraina
7) Danmark
8) Norge
9) Tyskland
10) Polen
11) Frankrike
12) Schweiz
13) Serbien
14) Nederländerna

Text: Daniel Vandor