Nyheter

Beach / 19 juni 2019

Sveriges trupp till beach-EM uttagen

En ny sits och utmaning för de svenska beachherrarna när EM i Polen spelas första veckan i juli. Efter fjärdeplatsen i VM förra året har förväntningarna och pressen ökat på den trupp som nu är uttagen.

• • •

Efter dubbellandskamperna mot Norge och den gångna helgens SM har förbundskaptenen Heléne Bernhardtz tagit ut truppen som ska representera Sverige i EM i polska Stare Jablonki.
Inför EM för två år sedan hade Sverige aldrig varit bättre än elva i ett mästerskap. Då blev det en femteplats och förra året följdes den upp med en historisk semifinalplats i VM i Ryssland.
– Det här blir första gången vi åker till ett mästerskap med en förväntad press på oss, så det är mycket som måste stämma för oss. Det blir en utmaning att se om vi klarar av den pressen då vi tidigare alltid varit underdogs, säger Bernhardtz.
EM rivstartar med tre matcher redan första dagen.
– För att få chansen att spela VM nästa år måste vi gå till huvudrundan och då måste vi vara bland de tre bästa i gruppen, så mycket fokus ligger på att vi ska prestera första dagen.
– Vi är medvetna om att vi måste gå tufft på spelare som Henrik Dahlberg och Jesper Knutsson och att målvaktsparet behöver prestera som i de de senaste mästerskapen.
En mästerskapsdebutant finns i form av Kuststadens Rasmus Dovsjö som kan spela både som målvakt och mittsexa.
Vad tar ni med er från segrarna mot Norge för tio dagar sedan?
– Det var viktigt för oss att få två matcher i skarpt läge inför EM och vi fick många svar vi önskade, men blev också varse om saker som måste förbättras i försvarsspelet. Där läckte vi allt för mycket på vissa ställen, säger Bernhardtz.
SVERIGES TRUPP TILL EM I BEACHHANDBOLL
Målvakter:
August Elmberg, Göteborg BHC
Peter Stelleck, Göteborg BHC
Vänster:
Niklas Ekberg, Göteborg BHC
Erik Wessberg, Göteborg BHC
Mitt:
Jesper Knutsson, Göteborg BHC
Samuel Dahlin, Borlänge HK
Höger:
Martin Käck, HK Ankaret
Hampus Dahlqvist, Torslanda HK
Mittsex:
Henrik Dahlberg, Göteborg BHC
Rasmus Dovsjö, Kuststadens HK
Försvar:
Christoffer Mässing, Göteborg BHC
EM I POLEN 2–7 JULI
2 juli: Frankrike (13.15 11.15)
2 juli: Montenegro (14.15)
2 juli: Polen (17.15)
3 juli: Ungern (14.45)
4–7 juli: Placeringsmatcher och slutspel
Text: Daniel Vandor
Foto: Niclas Dovsjö