Nyheter

Beach / 27 augusti 2019

Tuff lottning för beachherrarna till World Beach Games

Sverige ställs mot såväl världsmästaren Brasilien som färska europamästaren Danmark i gruppspelet i World Beach Games i Qatar i oktober, det står klart efter dagens lottning. 

• • •

När Sverige nådde semifinal i VM i Ryssland förra året säkrades också platsen till årets upplaga av World Beach Games, beachsporternas egna olympiska spel.

11–16 oktober är Sverige ett av de tolv lagen som gör upp om medaljerna i den qatariska huvudstaden Doha och Sveriges fem gruppspelsmotståndare är nu klara: Brasilien, Danmark, USA, Australien och Oman.

– En tuff grupp, men det är å andra sidan bara bra lag med i turneringen. Vi går också in med vetskapen om att vi slog alla inför och under VM förra året, säger förbundskaptenen Heléne Bernhardtz.

Brasilien har vunnit fem av de sju VM-turneringarna som spelats och de tre senaste World Beach Games. Sverige besegrade brassarna i gruppspelet i fjolårets VM men föll sedan mot dem i semifinalen.

– De är alltid bra och är ju världsmästare. Danmark gick och vann EM och spelade riktigt bra där. USA hade vi det tufft mot i VM men vann på shootout, där är överallt, spelar hela tiden och satsar jättehårt. Australien och Oman är två lag som vi borde kunna slå.

Den svenska truppen presenteras den 12 september och innan avresan till Qatar den 8 oktober kommer landslaget att ha ett läger.

Vilken status har World Beach Games? 

– Jättehög. Det är svårare att komma med hit än till VM. Först ska man kvala till VM och sedan prestera där. Det ska bli jättekul att åka och möta de bästa lagen i världen igen, säger Bernhardt.

WORLD BEACH GAMES
Datum:
11–16 oktober
Plats: Doha, Qatar
Grupp 1: Brasilien, Sverige, Danmark, USA, Australien, Oman
Grupp 2: Kroatien, Ungern, Spanien, Qatar, Uruguay, Tunisien

Text: Daniel Vandor
Foto: EHF