Nyheter

Beach / 20 maj 2022

U16-landslagens EM-trupper uttagna

Såväl U16-damerna som -herrarna kommer att spela EM i beachhandboll i sommar och i dag har båda trupperna tagits ut. 

För första gången får 20 stycken U16-spelare dra på sig landslagsdressen och representera Sverige. Först väntar träningsdagar i Göteborg 4–5 juni, sedan EM i tjeckiska huvudstaden Prag 7–10 juli (samling 4 juli).

Cecilia Schmidinger och Madeleine Gustafsson är förbundskaptener för U16-damerna, som efter covidåren äntligen kunnat ha riksläger med spelarna födda 2006 och 2007.

– Därför är våra förhoppningar också betydligt högre i år än när vi spelade EM med U17-damerna förra året efter att ha riksläger inställda och möjligheterna till gemensam träning var väldigt svåra. Nu har vi ett par veckor kvar med förberedelser och möjligheter att utveckla vårt spel innan EM drar igång, säger Schmidinger.

Sverige, med spelare från åtta olika klubbar, ställs där mot Portugal, Rumänien, Spanien och Polen i det inledande gruppspelet

Bland U16-herrarna kommer sju av spelarna från Skåneklubbar, medan de övriga tre kommer från Mörrum, Vintrosa och VästeråsIrsta.

– Vi ser med tillförsikt fram emot sommarens mästerskap men är samtidigt realistiska och ödmjuka inför uppgiften. Flertalet av killarna som är uttagna inledde sin internationella beachhandbollsresa i slutet av förra sommaren och har ännu inte hunnit spela officiella tävlingsmatcher. Målsättningen är att först och främst ta sig vidare från första gruppspelet och väl där vet vi att vad som helst kan hända. Det vi med säkerhet redan nu vet är att konkurrensen om de tio platserna i truppen redan från första distriktslägret varit stenhård och att vi kommer åka med ett sammansvetsat och oerhört motiverat manskap, säger August Elmberg som delar på uppgiften som förbundskapten med Hampus Dahlqvist.

De svenska U16-herrarna möter Ungern, Polen och Norge i det inledande EM-gruppspelet.

U16-DAMERNAS EM-TRUPP

Målvakter: 
Elsa Jöngard, Eslövs IK
Sandra Watandost, Haninge HK
Vänster: 
Sarah Nihlmar, OV Helsingborg
Mittsex: 
Ida Göllas, Alfta GIF
Höger: 
Agnes Lilliebjelke, Stenungsunds HK
Maja Paldanius, KFUM Lundagård
Specialister: 
Ellen Andersson, Eslövs IK
Frida Jäderholm, Eskilstuna Guif
Försvar:
Elin Nilsson, KFUM Trollhättan
Vilma Feldthusen, KFUM Trollhättan

U16-HERRARNAS EM-TRUPP

Målvakter: 
Kalle Holmstedt, HK Malmö
Oskar Arnell, H43 Lund
Vänster: 
Mattias Söderberg, Lugi HF
Mittsex: 
Frans Forsberg, Lugi HF
Ludvig Petrén, Lugi HF
Höger: 
Julius Mellqvist, Mörrums GoIS
Viktor Forsberg, Vintrosa IS
Specialist: 
Nicolas Najdenovski, Eslövs HF
Försvar: 
Arvid Ludvigsson, VästeråsIrsta HF
Melvin Nilsson, IK Lågan Hörby