Nyheter

Dam / 3 december 2021

Anna Lagerquist: ”En speciell känsla”

Rutinerade Anna Lagerquist vet exakt vad som gäller när hon kliver ut till VM-premiären mot Uzbekistan ikväll. 

– Vi vill börja VM med en go match och göra jobbet från början, säger mittsexan inför sin sjunde raka mästerskapspremiär. 

Anna Lagerquist har under senare år växt fram som en av Sveriges främsta handbollsspelare. Såväl 2019 som 2021 utsågs hon till årets spelare i svensk handboll.

A-landslagsdebuten gjordes redan 2011, hela fem år innan hon togs ut till EM 2016 av dåvarande förbundskapten Henrik Signell. Sedan dess har hon varit bofast i landslaget med en central roll i mittförsvaret.

Inför VM i Spanien, som blir Lagerquists sjunde mästerskap med Sverige, känner hon stor entusiasm.

– Det är alltid en speciell känsla inför ett mästerskap. Man är sugen på att spela och har mycket energi i kroppen. Sen är det såklart lite nerver.

Hur vill du beskriva första tiden i Torrevieja?

– Det har handlat mest om att komma i ordning. Vi kom fram ganska sent igår och hade lite gym i morse. Senare idag har vi handbollsträning och taktikmöte, berättar Lagerquist på torsdagens pressträff.

Vilka friheter kan ni ta er på hotellet?

– Restriktionerna är inte alls så hårda som i EM förra året. Vi får lämna hotellet nu och sen promenera fritt med munskydd. Sen är vi självklart kloka i hur vi rör oss.

Har du planerat att göra något speciellt under din lediga tid?

– Nej, inte mer än en promenad och en kaffe i solen. Det gör mycket, skrattar Lagerquist.

I klubblaget Rostov-Don under ledning av före detta förbundskaptenen Per Johansson får hon gott om speltid.

– Ja, jag tycker det har gått bra. Både för egen del och laget,. Vi är nöjda med spelet i ryska ligan och Champions League. Jag börjar komma mer och mer i form.

Tomas Axnér betonar gärna vikten av att omvandla ett bra försvarsspel till enkla mål. Vilken är din roll i den processen?

– Som trea har jag en stor roll i försvarsspelet. Styra upp och bidra med en trygghet. Jag tycker vi har blivit bättre i det arbetet och i vår andra fas. Det är verkligen något som har stämt i år. Att få till ett bra försvarsspel är nyckeln nu.

På fredagskvällen börjar VM som bekant för svensk del med premiär mot Uzbekistan. En sak är säker menar Lagerquist:

– Det blir annorlunda att spela mot ett lag som man aldrig har mött innan, konstaterar hon och fortsätter:

– Men vi vill börja VM med en go match och göra jobbet från början. Känna att vi är tillbaka i vårt spel, även om detta inte är den tuffaste matchen på förhand. Vi ska förbereda oss som inför vilken match som helst.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån