Nyheter

Dam / 5 augusti 2021

Anna Lagerquist inför OS-semifinalen

OS-äventyret i Tokyo fortsätter för de svenska damerna som på fredag spelar en historisk semifinal mot Frankrike. Mittsexan Anna Lagerquist menar att matchen blir en av hennes största i karriären. 

– Det får jag nog säga. Vi kommer gå in och njuta även om vi absolut inte är nöjda, berättar Lagerquist. 

Sveriges handbollsdamer har svarat för en imponerande laginsats i Tokyo. Aldrig någonsin har ett svenskt damlandslag i handboll tagit sig till semifinal i de olympiska spelen. Genom starka prestationer i såväl gruppspel som kvartsfinal har de gett sig själva ett gott självförtroende inför fredagens semifinal mot Frankrike.

I onsdags besegrades Sydkorea i OS-kvartsfinal med 39–30.

– Det kändes som att vi hade bestämt oss. Vi skulle bara till semi. Vi gjorde jobbet i 60 minuter och tog kontroll tidigt i matchen. Det blev inget spännande drama utan vi fortsatte och var trygga i vårt spel. Det var fantastiskt kul att gå till semifinal på det sättet, berättar mittsexan Anna Lagerquist som var en av tolv svenska målskyttar mot Sydkorea.

Lagerquist inledde OS-uppladdningen i våras med att bryta båtbenet. Faktum är att hon inte spelade en enda match mellan april och juli då de olympiska spelen i Tokyo inleddes.

Hur mår handen nu?

– Ja, handen mår bra. Det har inte varit några problem under OS. Jag började träna handboll för fullt när vi kom till Japan i juli. Jag börjar hitta spelet mer och mer, fortsätter Lagerquist som menar att hon är i så bra form som möjligt utefter förutsättningarna.

Till vardags spelar Lagerquist i Rostov-Don där svenske Per Johansson är huvudtränare. En av hennes duktiga lagkamrater är fransyskan Grace Zaadi som har en nyckelroll i det lag som Sverige ställs mot i fredagens OS-semifinal.

Hur skulle du beskriva Grace som lagkamrat och handbollsspelare?

– En jättehärlig tjej med mycket energi. Hon gillar att skoja utanför plan men på den är hon en riktig vinnarskalle. Hon är spelskicklig och skarp på att sätta andra i lägen. Men hon är även målfarlig själv. Grace är en ganska komplett spelare som vi behöver få stopp på.

Sverige och Frankrike möttes förra veckan i gruppspelet. Då spelade lagen oavgjort med varandra. En av de som utmärkte sig på plan var Frankrikes linjespelare Pauletta Foppa. Försvarsspecialisten Lagerquist har självklart bra koll på den unga fransyskan.

– Ja, det är ett av deras starkaste anfallsvapen. Grace och Foppa tillsammans har verkligen haft en stor roll framåt. Där måste vi stänga till och ha fokus.

Vilka är dina intryck av Frankrike i OS?

– De har höjt sig allt efter mästerskapets gång. De har en otroligt hög högstanivå vilket de har visat de senaste åren. Det kommer bli riktigt tufft för oss på fredag. Vi måste upp på vår högsta nivå i 60 minuter för att vinna.

Hur ska ni göra för att få stopp på Frankrikes tunga anfallsspel?

– Vi kommer fortsätta att spela vårt försvarsspel som vi tror på. Hålla det kompakt men aggressivt. Försöka trasa sönder deras anfall och hitta lätta omställningar.

Blir det kontringar som avgör matchen?

– Så kan det nog bli. Vi ska i alla fall försöka kontra mycket.

Blir det din karriärs största match hittills?

– Ja, det får jag nog säga. Vi kommer gå in och njuta även om vi absolut inte är nöjda. Vi kommer verkligen kriga för att ta oss till finalen.

Hinner man njuta med så tajt matchschema?

– Haha, ja. Det är intensivt så det är nästan bara fokus på nästa match. Men jag har försökt stanna upp och förstå att vi ska spela en OS-semifinal. Det är en härlig stämning i laget. Det blir nog inte roligare än så här, avslutar en laddad Anna Lagerquist.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån