Nyheter

Dam / 30 oktober 2022

Anna Lagerquist: ”Vi har en bättre grundtrygghet”

Om mindre än en vecka drar handbolls-EM igång i Slovenien, Montenegro och Nordmakedonien. För svensk del är siktet inställt på att göra ett bättre resultat än elfteplatsen i EM 2020. 

– Vi har en bättre grundtrygghet nu, säger Anna Lagerquist inför söndagens EM-genrep i Karlskrona. 

På söndag klockan 16.00 spelas EM-genrepet mellan Sverige och Tjeckien i Karlskrona. De blågula damerna vann första mötet med 36–20 och är därmed stora favoriter till segern i Brinova Arena. 

Vad var det som stämde så bra bakåt i fredags?

– Jag tycker verkligen vi hittade rätt nivå i vår aggressivitet. Vi såg till att de inte fick något flyt i deras anfallsspel och på så vis lyckades vi stressa dem till sämre lägen, berättar mittsexan tillika försvarsgeneralen Anna Lagerquist.

Det kommande mästerskapet blir landslagets fjärde med Tomas Axnér och Johanna Wiberg vid rodret. Efter elfteplatsen i EM 2020 slutade Sverige fyra i OS 2021 och femma i VM 2021. 

Hur mycket har ni utvecklats som lag sedan EM 2020, vilket var första mästerskapet med Tomas och Johanna?

– Mycket. Vi utvecklas för varje samling och förbättrar små detaljer. Det handlar hela tiden om att få ihop helheten. Jag tycker vi har en bättre grundtrygghet nu än då. Vi har fått ihop ett bra försvar- och kontringsspel. 

Kommer det gå bättre för Sverige i det stundande Europamästerskapet?

– Vi har gjort många fina resultat nu de senaste mästerskapen. Men det betyder ju inget när EM väl drar igång. I spelargruppen har vi pratat om att vi ska vara uppe i toppen. Jag hoppas givetvis på en bättre placering än en elfteplats. 

Lagerquists nuvarande klubbadress är franska Neptunes de Nantes. Tidigare har mittsexan representerat Rostov-Don och Nyköping Falster samt moderklubben Lugi HF.

– Jag trivs väldigt bra i Nantes. Det tar alltid tid innan kommer in i det men spelmässigt känns det väldigt bra, berättar Lagerquist som lämnade Rostov och Ryssland strax efter landets invasion av Ukraina den 24 februari 2022. Våren spenderade hon på västkusten. 

– Ja, jag bodde i Göteborg hos min kille. Sen tränade jag med IK Sävehof för att hålla igång lite. 

Idag hoppas Lagerquist på en lika väl genomförd match i Karlskrona som den i Kalmar. 

– Jag hoppas vi får till samma starka start. Sen ska vi försöka hålla ett bra fokus. Det gäller att vi behåller skärpan hela matchen.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Suvad Mrjonjic/Bildbyrån