Nyheter

Dam / 27 november 2020

”Bellen” redo för landslagsdebuten

Nina Dano blev den första – i morgon blir Isabelle Andersson den andra 2000-talisten spela i det svenska damlandslaget. 

– Det har alltid varit ett mål, sen har det inte gått att veta när eller om det skulle bli av, säger vänsternian från Sorunda som numera spelar i H65 Höör. 

Två mil nordväst om Nynäshamn ligger Sorunda, ett litet samhälle med drygt 1 300 invånare som fick många möjligheter att glädjas åt handbollsframgångarna som tjejerna födda 2000 svarade för.

Sorunda IF vann nämligen USM-guld två gånger – först 2015 och sedan 2017 – innan flera av spelarna fick flytta vidare för att kunna elitsatsa. Faktum är att hela sex spelare från klubbens 00-lag fått dra på sig den blågula landslagströjan i ungdomssammanhang.

Tilda Lidén spelade två U-landskamper, Frida Höglund tre, Zandra Jarvin 16 och Sanna Pettersson 17. De två övriga har varit nyckelspelare under hela U-landslagsperioden: Josefin Hultberg Dahlgren (numera i VästeråsIrsta HF) och Isabelle Andersson (H65 Höör).

Vad var hemligheten till lagets framgånga?

– Mycket handlade om vi hade väldigt många engagerade tränare, ledare, föräldrar. Och många spelare som hela tiden ville bli bättre. Det var inte kravfullt, utan fokus var på att vi skulle ha roligt och det hade vi. Det är faktorer som gjorde att det blev lyckat!, säger Andersson.

I morgon får lilla Sorunda glädjas igen – då gör nämligen ”Bellen” A-landslagsdebut.

Efter att ha varit med på ett antal samlinga med A-landslaget tidigare, först som en del av förbundets talangprojekt och i oktober som en av fyra extraspelare på plats under Tomas Axnérs första matchvecka med landslaget, var hon en av 19 spelare som blev uttagna till EM-samlingen.

Vilka 17 spelare av de 19 som åker med till Danmark på tisdag avgörs efter helgens två landskamper mot Ungern och Sverige har för avsikt att använda alla 19 spelare i de båda matcherna.

– Det är första gången jag är med på riktigt, men det är så klart en fördel för mig att jag varit med landslaget under den del läger tidigare. Men det är ju första gången jag ska spela match med A-landslaget och det ska förstås bli jättekul.

Är du nervös? 

– Nej, det är jag inte. Inte än i alla fall. Jag brukar inte bli det förrän precis innan avkast, sen släpper det ju snabbt när det drar igång.

Hur reagerade u när du fick beskedet att du var uttagen till EM-samlingen?

– Jag blev glad förstås. Jag satt och kollade på uttagningen, men tänker ju inte att jag skulle vara med. Så det var en kul överraskning.

Fyra handbollspass har hunnit med hittills under veckan. Ytterligare ett väntar i eftermiddag

– Första träningen tycker jag riktigt riktigt bra, sen har jag varit mindre nöjd med någon. Vi ska träna ihop oss som lag och det är svårt ibland, mycket att tänka på före och efter. Målet är ju att vi ska prestera på planen, säger Andersson som under lägret också har hunnit med att skriva en tenta i nationalekonomi.

– Det kändes rätt bra, så jag hoppas att jag klarade den, säger hon.

Vid sidan om handbollen studerar hon nämligen på politices kandidatprogram på Lunds Universitet med inriktning på samhällsgeografi.

Även Evelina Eriksson, för övrigt uppvuxen i Västerhaninge, bara några mil från Sorunda, debuterar i landslaget i morgon. Matchen mot Ungern startar 16.30 och sänds på SVT Play. Söndagens match mot Ungern spelas 15.30.

>> Hela svenska truppen

Text: Daniel Vandor
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån