Nyheter

Dam / 12 april 2024

Blågult nederlag mot Ungern

Sverige räckte inte till i fredagens möte med hemmanationen Ungern. Slutsiffrorna i Debrecen skrevs 25–28 (11–15). Sveriges OS-drömmar lever dock vidare i allra högsta grad. OS-kvalets tredje och sista match spelas nu på söndag mot Storbritannien, där Sverige har chans att säkra avancemang till Paris.

Hemmanationen Ungern hade relativt bra kontroll på matchen och bjöd publiken i Debrecen på en riktig kämpainsats. Sverige gjorde vad de kunde för att vända på ställningen, men efter 60 minuters handboll löd slutsiffrorna 25–28.

– Det är alltid tråkigt att förlora handbollsmatcher. Det här var en svår match för oss. Vi mötte ett lag som kom med mycket kraft och gårdagens match mot Japan satt kvar lite i benen på våra spelare, menade förbundskapten Tomas Axnér efter matchen.

Ungerns målvakt Blanka Biro var på tårna från start till slut. Men mängder av fina räddningar vann hon målvaktsmatchen i Debrecen, vilket fick hemmapubliken att jubla hejvilt.

– Vi kämpade. Men det var en tuff match med deras publik på plats. De fick göra lite för enkla mål i första halvlek, och deras målvakt gjorde en bra andra halvlek, kommenterade Johanna Bundsen.

Efter slutsignal var svenskorna framför allt besvikna med målproduktionen framåt. 25 gjorda mål var inte tillräckligt mycket enligt tränare och spelare.

– Vi blev lite passiva i anfallsspelet. Vi lät Ungern utnyttja sina styrkor bakåt. Det fanns absolut fem mål till att hämta offensivt, om inte mer. Men Ungern kom med en tyngd bakåt och de hade lite mer kraft än vad vi hade idag, summerade Axnér.

Sveriges bästa målskytt i matchen blev återigen Jenny Carlson. Precis som i gårdagens möte med Japan nådde hon upp i sju fullträffar. Därmed har hon gjort 14 mål på två OS-kvalmatcher.

Carlson blev dock inte matchens bästa målskytt. Den titeln förärades Ungerns Czenge Kuczora. Med åtta mål hade hon en synnerligen bra dag på jobbet.

Trots kvällens nederlag är Sverige mycket nära en OS-plats. Detta eftersom Sverige har god målskillnad gentemot Japan. Det enda scenario för att Sverige ska gå miste om en biljett till Paris är om Storbritannien vinner både mot Japan och Sverige.

– Vår sjumålsseger mot Japan kommer att räcka långt, sade Axnér.

SVERIGE–UNGERN 25–28 (11–15)

Sverige: Jenny Carlson 7, Linn Blohm 4, Kristin Thorleifsdóttir 4, Nathalie Hagman 4, Nina Dano, Emma Lindqvist, Sofia Hvenfelt, Elin Hansson, Tyra Axnér, Carin Strömberg.
Ungern: Czenge Kuczora 8, Katrin Klujber 7, Viktoria Györi-Lukacs 6, Kinga Debreczeni 2, Nadine Schatzl 2, Petrą Vamos, Ręką Bordas, Petrą Simon.
Målutveckling: 5 min: 1–3, 10 min: 2–6, 15 min: 6–7, 20 min: 7–10, 25 min: 9–11, 30 min: 11–15, 35 min: 15–17, 40 min: 17–17, 45 min: 18–21, 50 min: 20–23, 55 min: 23–24, 60 min: 25–28.