Nyheter

Dam / 30 juli 2021

Carin Strömberg: ”Behöver vara förberedda på allt”

Sveriges jakt på gruppsegern går vidare när de på lördagen ställs mot Brasilien. Formstarka Carin Strömberg kartlägger motståndet och kommenterar det oavgjorda resultatet mot världslaget Frankrike.

– Vi har fått en drömstart på OS och jag är ändå inte helt förvånad. Vi har höjt oss som lag och individer under våren och sommaren, berättar lagkaptenen.

Med sina 18 mål i OS är lagkaptenen Carin Strömberg Sveriges bästa målskytt efter tre gruppspelsomgångar. Med fart och fysik har hon blandat genombrott med inspel till linjen. Poängdrottningen medger att hon gör sitt bästa mästerskap i karriären.

– Ja det tycker jag nog. Men jag får mycket speltid och då är det lättare att prestera. Men absolut, jag har presterat mitt bästa. Det går jättebra personligen och det är extra kul att göra det i ett så stort sammanhang som OS, säger Strömberg.

Ni toppar er grupp som på förhand ansågs som den tuffaste. Är du överraskad?

– Jag hoppades såklart inför OS att det skulle kunna gå. Gruppen är väldigt öppen och många lag har inte spelat så många matcher sedan förra mästerskapet. Samtidigt tycker jag vi som lag och individer har höjt oss under våren och sommaren. Vi har fått en drömstart men ändå jag är inte helt förvånad.

På plan är Carin Strömberg ofta den som tillsammans med målvakt Johanna Bundsen sätter igång Sveriges kontringsspel. En naturlig roll för mittnian.

– Som mittnia tar du ofta emot bollen och fokuserar på kontringsspelet. Vi lägger mycket kraft på det och jag gör det varje gång vi får bollen. Jag tycker jag har bra överblick och kan lägga målgivande passningar. Men vid baklängesmål är det Jamina (Roberts) som driver omställningarna. Då trycker hon i andra fas.

Er vinstsvit på två matcher bröts mot Frankrike. Hur lyder din analys av det oavgjorda resultatet?

– Det var ett bra resultatet. Att spela lika mot världslag som Frankrike är inte dåligt. Vi hamnade några bollar bak i första halvlek men lyckades komma ikapp. Jag kan tycka att vi ska ha bättre koll på deras duktiga mittsexa Pauletta Foppa. Men sett över hela lagets prestation var det absolut bra. Det var härligt med Jessicas (Ryde) straffräddning i slutet.

Sverige kommer obesegrade till lördagens match mot Brasilien. Brasilien å andra sidan förlorade senast mot Spanien med 23–27.

– Vi har inte spelat så mycket mot Brasilien genom åren. Men vi vet att de är explosiva och genombrottsstarka. De blandar med att stå platt bakåt och lyfta aggressivt. Vi behöver vara förberedda på allt och kolla lite extra video. Några av deras bästa spelare spelar i Europa, berättar Strömberg.

Är det svårare att möta mer obekant motstånd?

– Ja, på sätt och vis. Ibland kan det vara skönt med ett lag som Spanien som vi har mött otroligt många gånger. Vi känner varandra väl. Mot Brasilien är det lite mer öppet. De har nya yngre spelare som tar mycket plats. Men vi har blivit bra på att anpassa oss och förbereda oss som individer.

Avkast mot Brasilien sker 09.15 svensk tid.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån