Nyheter

Dam / 21 februari 2017

Damernas trupp mot Tyskland

I mitten av mars samlas det svenska damlandslaget för första gången sedan EM på hemmaplan i december. Dubbla landskamper mot Tyskland väntar och Henrik Signells har tagit ut 17 spelare till dem.

• • •

Den 18 mars spelas de första landskamperna någonsin i nybyggda Partille Arena. Såväl de svenska damerna som herrarna möter Tyskland och länderna möts sedan även i Hamburg den 19 mars.
Rutinerade linjespelaren Ulrika Toft Hansen är tillbaka i Blågult och även Martina ThörnDaniela GustinMarie Wall och Emelie Westberg är nya jämfört med den ursprungliga EM-truppen.
– Det ska bli oerhört kul att samlas igen. Det finns en revanschlusta efter EM och de här matcherna ska hjälpa oss i förberedelsen inför sommarens viktiga VM-kval, säger förbundskaptenen Henrik Signell.
Lagkaptenen Sabina Jacobsen jubilerar och gör sin 100:e A-landskamp när hon springer in i Partille Arena.
– Tyskland var kanske den största överraskningen i EM och kommer att räknas som en medaljkandidat när de arrangerar VM i december. Det kommer att bli två tuffa och sevärda kamper, säger hon.
Saknas från EM-truppen gör Filippa IdéhnLoui Sand och Jamina Roberts som alla är småskadade, samt Ida Odén.

• • •

En som heller inte finns med i truppen är Linnea Torstenson, som valt att avsluta sin landslagskarriär. Den Strängnäsfostrade vänsternian är en av svensk handbolls främsta spelare genom tiderna. Bara sex spelare har gjort fler landskamper på damsidan, bara tre spelare har gjort fler mål.
– Det är ett beslut som har vuxit fram under säsongen och funderingarna fanns redan innan jag inte blev uttagen till EM. Jag är stolt över att ha fått representera Sverige så många gånger och för alla minnen jag har haft med landslaget, säger Torstenson.
Torstenson blev utsedd till EM:s mest värdefulla spelare 2010 när Sverige vann sin första mästerskapsmedalj någonsin på damsidan (silver) och var även med i bronslaget vid EM 2014. 33-åringen har spelat 175 A-landskamper sedan debuten 2005 (654 mål), spelat elva OS-, VM- och EM-turneringar, blivit mästare i Sverige, Danmark, Slovenien och Rumänien samt vunnit Champions League.

• • •

SVENSKA TRUPPEN MOT TYSKLAND
Målvakter: 
Johanna Bundsen, IK Sävehof, 52 A-landskamper/0 mål
Martina Thörn, FC Midtjylland, 9/0
Vänstersex: 
Marie Wall, H65 Höör, 15/16
Olivia Mellegård, IK Sävehof, 10/17
Mittsex: 
Linn Blohm, FC Midtjylland, 71/174
Ulrika Toft Hansen, Team Esbjerg, 70/102
Anna Lagerquist, Lugi HF, 10/8
Högersex: 
Nathalie Hagman, Nykøbing Falster HK, 103/269
Emma Fernis, IK Sävehof, 10/8
Daniela Gustin, Randers HK, 2/1
Vänsternio: 
Jenny Alm, Team Esbjerg, 90/230
Johanna Westberg, Nykøbing/Falster HK, 40/55
Mittnio: 
Bella Gulldén, CSM Bukarest, 170/661
Carin Strömberg, Viborg HK, 34/26
Högernio: 
Sabina Jacobsen, FC Midtjylland, 99/130
Hanna Blomstrand, Lugi HF, 15/9
Emelie Westberg, Nykøbing/Falster HK, 2/1
Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån