Nyheter

Dam / 24 april 2023

Damlandslaget återvänder till Uppsala

Den nyss avslutade landslagssäsongen inleddes i Uppsala – i höst blir det en repris. Sverige kommer att spela sin första hemmamatch i EM-kvalet i IFU Arena där Färöarna står för motståndet den 12 oktober. 

För två veckor sedan spelade damlandslaget sista landskampen för säsongen när Danmark tog emot i Royal Arena i Köpenhamn – en säsong som inleddes i september med läger och match mot Brasilien i IFU Arena inför över 2 000 åskådare.

Nu står det klart att det blir ytterligare en landskamp där, i oktober när nästa landslagssäsong inleds med EM-kval. Kvalet lottades i torsdags och Sverige ställs mot Island, Färöarna och Luxemburg där alla möter alla både hemma och borta och de två bästa lagen i varje kvalgrupp plus de fyra bästa av de åtta grupptreorna går till EM som avgörs i Österrike, Ungern och Schweiz 28 november–15 december nästa år.

– Vi hade en väldigt bra vecka i Uppsala förra hösten med härlig atmosfär i arenan när vi besegrade Brasilien. Eftersom samlingen i oktober är den enda vi har i höst inför hemma-VM blir den oerhört viktig och då känns det bra att komma tillbaka till en plats där vi vet att vi får bra förutsättningar i våra förberedelser, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

Från Uppsalas sida gläds man åt det utvecklade samarbetet med landslaget, arenan och den lokala handbollen.

– Vi ser fram emot att erbjuda Uppsalabor och inrest publik på handboll i världsklass. Landskamper är en bra inspiration för regionens handbollsutövare och stämningen i en fullsatt IFU Arena och vår hemmapublik hoppas vi ska ge vårt damlandslag stöd för att räcka hela vägen mot EM, säger Anna Lindström, Chef Möten & Evenemang, Destination Uppsala.

På IFU Arena ser man fram emot att ta emot landslaget för den första landskampen nästa säsong.

– Det känns fantastiskt roligt att få välkomna landslaget till arenan igen när EM-kvalet startar i höst. Att de väljer Uppsala och IFU Arena för denna viktiga samling gör oss stolta och taggade att leverera en upplevelse i världsklass, säger Tobias Svensson, vd för  IFU Arena AB.

SVERIGES MATCHER I KVALET TILL EM 2024:

12 oktober 2023: Sverige–Färöarna (IFU Arena, Uppsala)
14–15 oktober 2023: Luxemburg–Sverige
28–29 februari 2024: Island–Sverige
2–3 mars 2024: Sverige–Island
3–4 april 2024: Färöarna–Sverige
7 april 2024: Sverige–Luxemburg

EM 2024

Datum: 28 november–15 december 2024
Antal lag: 24
Värdstäder: Basel (Schweiz), Innsbrück (Österrike), Wien (Österrike), Debrecen (Ungern)
Direktkvalificerade länder: Österrike, Ungern, Schweiz, Norge

Bilden: Nina Dano gjorde fem av målen mot Brasilien när Sverige vann med 31–25 i Uppsala 29 september förra året

Text: Daniel Vandor
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån