Dam / 30 november 2018

Dramatisk EM-premiär mot Danmark

EM-premiären i Nantes blev mycket dramatisk när Sverige föll på mållinjen mot Danmark. Danmark satte 30–29 med tio sekunder kvar och Sverige missade sedan en straff på slutsignal.

– Vi får deppa lite nu och komma igen, kommenterade en besviken Nathalie Hagman efter matchen.

• • •

Sverige fick precis den start de önskade sig. Tre snabba mål inom loppet av tre minuter samtidigt som försvaret stängde igen gav ett skönt försprång. Den svenska ledningen var som störst efter dryga tio minuter, vid ställningen 7–3.

– Vi fick en riktigt bra start som mattades av lite senare, kommenterade Jamina Roberts i halvtid.
Jamina Roberts var även den ledande spelaren i det svenska anfallsspelet. Högernian stod för fem av Sveriges 16 mål i första halvlek, där flera mål kom i svåra lägen.
Men tack vare danskornas tunga skyttespel minskade man gapet till Sverige i målprotokollet. När domarn blåste för halvtid var Sveriges ledning reducerad till 16–15. Ett mycket målrikt halvtidsresultat.
– Det gäller att vi är ännu tätare bakåt och packar ihop det i vårt försvarsspel, sade förbundskapten Henrik Signell inför den andra halvleken.
Danmark inledde den andra halvleken väl och tog snabbt ledningen för första gången i matchen. Målvakten Althea Reinhardt stoppade svenskornas skott med bravur och vann målvaktskampen stort.
– Vi tappade noggrannheten i värderingen i vårt försvarsspel. De har en del farliga hot på nio meter som vi inte lyckas stoppa, förklarade Henrik Signell efter slutsignal.
Med tolv minuter kvar tog Sverige tillbaka ledningen i matchen genom Anna Lagerquist. Därefter låg de två poängen och pendlade mellan lagen. Avgörandet dröjde till matchens sista minut, där mästerskapsdebutanten Mikaela Mässing först kvitterade för Sverige.

Sedan gjorde Danmark 30–29 var på Sverige hade sju sekunder att sno med sig en poäng. Hanna Blomstrand fick läget att skjuta på tomt mål, men i vägen stod Anne Mette Hansen som stoppade skottet med foten innanför sexmeterslinjen. Straff tilldömdes för Sverige men tyvärr bommade Nathalie Hagman. Slutresultatet skrevs 30–29 till Danmark.

– Det känns riktigt surt just nu. Vi förtjänade minst en poäng härifrån, menade Hanna Blomstrand.

– Det finns ingen tid att älta den här matchen nu, det är bara att blicka framåt, kommenterade Anna Lagerquist.

Nästa match för Sverige spelas på söndag klockan 18 mot Serbien. Ett Serbien som vann sin första match i mästerskapet mot Polen med 33–25.

– Vi såg delar av den matchen, det kommer bli tufft, sade Signell.

DANMARK–SVERIGE 30–29 (15–16)
Danmark: Mette Tranborg 7, Anne Mette Hansen 5, Mie Højlund 4, Kathrine Heindahl 4, Trine Østergaard 4, Stine Jørgensen 2, Fie Woller, Nadia Offendal, Lærke Nolsøe, Stine Bodholt,
Sverige: Nathalie Hagman 7, Jamina Roberts 5, Bella Gulldén 5, Olivia Mellegård 3, Mikaela Mässing 3, Hanna Blomstrand 2, Anna Lagerquist 2, Jenny Alm, Carin Strömberg,
Utvisningar, Danmark: 6 x 2 min + ett rött kort. Sverige: 3 x 2 min.
Domare: Dalibor Jurinovic & Marko Mrvica, Kroatien.
Publik: 3 847 (XXL Arena, Nantes).