Nyheter

Dam / 14 november 2022

Elin Hansson: ”Kan göra mycket bättre ifrån mig”

På måndagskvällen spelar Sverige sin första måstematch i EM. Två poäng krävs mot Ungern för att de blågula fortfarande ska ha chans att avancera till semifinal.

– Vi ska fortsätta jobbat hårt bakåt och hålla våra avtal. Det blir viktigt även i de kommande matcherna, säger vänsterkanten Elin Hansson.  

Efter två raka förluster mot Danmark och Norge har de blågula damerna satt sig i en tuff sits inför de sista två omgångarna i huvudrundan. Fyra poäng måste tas i matcherna mot Ungern och Kroatien om semifinaldrömmen ska hållas vid liv.

Men även om Sverige besegrar måndagens respektive onsdagens motstånd måste man förlita sig på att övriga resultat går Sveriges väg. En möjlig väg till avancemang är att Sverige, Danmark och Slovenien slutar på sex poäng var, varpå Sverige slutar tvåa i gruppen bakom Norge tack vare inbördes målskillnad. Men då måste Slovenien först förlora mot Norge på måndagen för att sedan besegra Ungern på onsdagen, medan Danmark inte får ta poäng av Norge på onsdag kväll.

Vänstersexan Elin Hansson om förutsättningarna:

– Det är aldrig skönt att inte kunna påverka allt fullt ut. Men vi ska göra det bästa av de här två matcherna som är kvar. Sen får vi se hur resultaten blir i de andra matcherna.

Förlustsiffrorna mot Norge skrevs 25–28 på lördagskvällen. Hansson menar att Sverige svarade för en stark insats i långa perioder.

– Norge är ett bra lag och vi gjorde en bra match i stora delar. Det var tufft att vi förlorade.

Skuru-fostrade Elin Hansson ligger på 23:e plats i den totala skytteligan i EM. Med 16 gjorda mål placerar hon sig bredvid Linn Blohm som svarat för lika många kassar. Endast Nathalie Hagman har gjort fler mål än Hansson och Blohm i det svenska laget.

Hur ser du på ditt eget mästerskap såhär långt?

– Jag är inte nöjd med mina sista matcher. Jag tycker jag kan göra mycket bättre ifrån mig.

Till skillnad från Sverige har Ungern fortfarande inte tagit några poäng i huvudrundan. Hittills har de förlorat mot Danmark samt Norge och Kroatien i gruppspelet.

Hur ser du på era chanser att besegra Ungern på måndag samt Kroatien på onsdag?

– Ungern är ett bra lag och har spelat bra i det här mästerskapet. Det blir en jättetuff match. Men när vi spelar på vår högsta nivå är vi ett bra lag. Jag tycker vi har bra chanser att slå både Ungern och Kroatien.

Hur är stämningen i laget?

– Jag tycker alltid vi har en bra stämning i laget. Det var tufft efter förlusten igår (lördag). Vi är väl medvetna om att vi måste släppa det nu och se framåt om vi ska ha en chans i det här mästerskapet.

Var någonstans i ert spel ser du mest förbättringspotential?

– Vi kan förbättra mycket. Det finns smådetaljer att slipa på nästan överallt. Men vi ska ta med oss att vi har haft ett bra försvar. Vi ska fortsätta jobba hårt bakåt och hålla våra avtal. Det blir viktigt även i de kommande matcherna.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån