Nyheter

Dam / 23 april 2022

Evelina Eriksson: ”En sund konkurrensnivå”

Haninge HK-fostrade Evelina Eriksson gör idag sin sjunde A-landskamp. Konkurrensen på målvaktspositionen är stor. Men också givande enligt Eriksson.

– Man strävar efter att bli bättre. Man vill ha en fast plats i landslaget, säger Eriksson. 

Under lördagen avslutas damlandslagets säsong. En sista landskamp mot Turkiet stundar och enligt Evelina Eriksson finns det andra värden i matchen än de strikt resultatmässiga. Detta eftersom Sverige i onsdags säkrade EM-platsen och gruppsegern.

– Nu kan vi finslipa på det som vi inte var så nöjda med i senaste matchen mot Island. Vi vill göra fler enkla mål och kontra mer, säger målvakten som fyller 26 år i augusti.

Vad är din analys av sexmålssegern på Island?

– Att vi stod bra och fick dem skotten som vi ville ha. Men Tomas (Axnér) sa efter matchen att vi hade 18 tekniska fel. Det är för många.

Till vardags spelar Eriksson för Vipers Kristiansand där hon är lagkamrat med Bella Gulldén. De regerande Champions League-mästarna är ett av världens bästa lag och ska till våren göra upp om tre titlar; norska mästerskapet, norska cupen och Champions League.

– Nu börjar den roligaste perioden. Det är en match i taget som gäller. Men kvartsfinalsmatcherna mot Krim Mercator blir viktiga för att gå vidare till Final 4, fortsätter Eriksson som har sin handbollsbakgrund i Stockholm.

Utöver moderklubben Haninge HK har hon representerat Team Stockholm/Spårvägens HF, Tyresö Handboll och Skuru IK.

2020 gjorde hon flytten från Skuru till Kristiansand. Och i sommar bär det vidare till rumänska topplaget CSM Bukarest. I samma veva ersätts hon av svensken Sofie Börjesson i Vipers.

– Jag är jättenöjd med mina två år i Norge. Jag har mött otroligt bra spelare i vardagen och lärt mig mycket rent taktiskt. Men det ska bli kul med en ny träningskultur. CSM Bukarest är en professionell storklubb. Jag ser fram emot den flytten väldigt mycket.

Landslagsdebuten kom hösten 2020. Totalt har det blivit sex framträdanden och ett mästerskap för Eriksson.

– Det är superkul att vara här och spela med flaggan på bröstet. Men man vill ha en fast plats. Det finns otroligt många bra målvakter från Sverige. Ena samlingen är man med, andra inte. Jag önskade att man kunde prestera såpass bra att de var tvungna att ta ut en, fortsätter Eriksson.

Konkurrensen är förstås krävande. Men hur givande är den?

– Otroligt. Den gör att man strävar mot att bli bättre. Vi vet att vi konkurrerar mot varandra. Det är en sund konkurrensnivå.

Genombrottet i landslaget fick Eriksson när hon flögs ner till VM i Spanien i vintras. Efter att Martina Thörn drabbats av hjärnskakning fick hon starta matchen mot regerande europamästarna Norge, där hon gjorde en strålande första halvlek.

– Det betydde jättemycket för mig. Det var skönt att kunna visa tränare och spelare att man har här att göra. Jag kunde prestera när det gällde som mest.

Vilka är dina styrkor som målvakt?

– Jag är bra på att använda min storlek och längd. Nio meters skott är min grundstyrka. Sen behöver jag jobba mer på avslut från sex meter, svarar Eriksson som hade Thomas Forsberg som målvaktstränare under tiden i Skuru.

– Jag är väldigt tacksam för dem åren med ”Foppa”, menar Eriksson som nu är återförenad i Forsberg i landslaget.

Avkast mellan Sverige och Turkiet sker klockan 18.10 i Helsingborg.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån