Nyheter

Dam / 28 maj 2021

Evelina Eriksson laddad för första Final 4

I tisdags fick hon jubla åt Skurus SM-guld, i helgen hoppas hon att hon själv ska få den ädlaste av alla medaljer på klubblagsnivå. Det har varit ett häftigt år för landslagsmålvakten Evelina Eriksson som är i Budapest för sitt första Final 4 i Champions League. 

– För ett år sedan hade jag nog inte räknat med att jag skulle vara här nu, säger hon. 

Kontraktet med Skuru IK löpte ut förra våren och då pandemin slog till blev det heller inget slutspel och en jakt på revansch efter 0–3-förlusten i SM-finalen mot Sävehof året före. Då kom ett samtal från Vipers som för två år sedan tog brons i Champions League.

– Jag visste inte riktigt vart jag skulle ta vägen, men hade sagt till mig själv att det i alla fall inte skulle bli Norge. Jag tänkte att det inte var så stor skillnad på den ligan och SHE. Men jag trodde ju inte att det var Vipers så när de ringde kände jag att jag att jag måste åka. Det var precis innan allt stängde ner så jag åkte samma kväll, säger Evelina Eriksson.

Den storsatsande klubben från Kristiansand, med norska stjärnorna Nora Mørk, Katrine Lunde och Heidi Løke i spetsen, blev Erikssons nya klubbadress och hon kunde inte fått en bättre start in sin nya miljö.

Hon visste att Lunde skulle vara borta stora delar av hösten, men få även Andrea Pedersen, norsk landslagsmålvakt, drogs med småskador fick Eriksson chansen i den första Champions League-matchen – och tackade för förtroendet genom att rädda över 50 procent av skotten i premiären borta mot Krim. Sedan rullade det på med flera stormatcher under hösten, medan Lunde nu är tillbaka och startar de flesta matcherna.

– Otroligt skön start, det var så kul. Det var skönt att få ansvar direkt och ett bra sätt att komma in i det.

Hur har du utvecklats under året i Vipers? 

– Både fysiskt och på planen. Jag ställs mot spelare som skjuter hårdare, snabbare och mer tekniskt. Det var ett helt nytt spel och med nya försvarsspelare. Två, tre nivåer till mot vad jag var van vid, men också en otroligt inspirerande träningsmöjligheter varje dag.

Hur var det att ställas mot Mørk och Løke på träningarna? 

– Klart jag var lite nervös inför första träningen, men sedan var det inget jag tänkte på på. De blev snabbt som vilka som helst och vi sitter och dricker kaffe tillsammans innan träningar och matcher.

Vipers gjorde rent hus i ligan och fick seriesegern även om ligan inte spelades klart till fullo på grund av pandemin. Men förutom den titeln vann Eriksson och laget också den norska cupen och är nu alltså framme i semifinal i Champions League.

På vägen till Budapest spelade Vipers dubbla bortamatcher i såväl åttondelsfinal (Odense) som i kvartsfinalen mot Rostov-Don som inför säsongen sågs som en av huvudfavoriterna till Champions League-titeln.

– Det var inget drömscenario att ställas mot dem på bortaplan i båda matcherna, men det var bara att göra det bästa av situationen och med facit i hand så gick det ju riktigt bra.

Var Final 4 ett realistiskt mål inför säsongen? 

– Ja, det tycker jag. Det var i alla fall ett mål vi hade internt, att vi skulle dit. Den har det varit en oerhört konstig säsong med alla inställda matcher, men det är jättekul att vara här i Budapest och det ska bli kul med massa publik på läktarna igen.

Och målet inför helgen? 

– Vi har bara ett mål, att åka hem på måndag med guldet. Jag tycker att det är fullt möjligt, jag ser inte varför det inte skulle gå. Men vi tar CSKA-matchen först och jag tycker att vi har kapacitet att vinna den.

I CSKA Moskva, den färska ryska mästaren, återfinns den tidigare landslagskaptenen Sabina Jacobsen. I den andra semifinalen finns en annan svensk landslagslegendar i Bella Gulldén (Brest Bretagne), som Eriksson alltså kan ställas mot på söndag.

Och nästa säsong kommer de att spela i samma då Gulldén lämnar Frankrike för Norge.

– Det känns ju jättekul att att vi ska bli lagkamrater. Jag minns när tränaren berättade att de gjort klart med en svenska och jag började fundera på vem det kunde vara, om det var någon ung talang som jag inte hade hört talas om. Sen visade det sig vara Bella, men det ska bli jättekul att få in en till svenska i laget.

Och apropå Sverige så följde Evelina slaviskt finalserien i SHE och kunde glädjas åt att hennes tidigare lagkamrater i Skuru IK spelade hem guldet.

– Det var välförtjänt efter förlusten i finalen för två år sedan och sen det inställda slutspelet förra året. Jag blev jätteglad för deras skulle och fick många fina Facetimesamtal på kvällen när de firade guldet.

Två titlar i Norge och en Final 4-plats i Champions League – dessutom har Evelina Eriksson under säsongen debuterat i landslaget.

– Såklart kul att vara med där och ett sista kvitto på att man gör det bra och att det är värt all den tid man lägger ner. Det är kul att se hur det fungerar och min roll hittills har väl varit att se och lära, men det är klart att jag drömmer om att få spela mer och få var med i OS. Det tror jag alla drömmer om.

CHAMPIONS LEAGUE, FINAL 4

Lördag:
15.15:
Györ (Ungern)–Brest Bretagne (Frankrike)
18.00: Vipers Kristiansand (Norge)–CSKA Moskva (Ryssland)
Söndag:
15.15:
Bronsmatch
18.00: Final
Alla matcherna sänds på V Sport Extra och Viaplay

ANDRA MATCHER MED SVENSKINTRESSE I HELGEN

DANMARK
Langslagskaptenen Carin Strömberg har spelar i morgon sin sista hemmamatch för Viborg innan hon till nästa säsong flyttar till franska Nantes. Andra finalen mot Odense väntar och gästerna vann den första matchen med 28–20 och säkrar guldet vid minst en poäng här (det är först till tre poäng som gäller i Danmark). Vinner Viborg blir det en avgörande match på Fyn på tisdag. I Viborg finns även svenskorna Emma FribergMadeleine Östlund medan den tidigare landslagsspelaren Angelica Wallén spelar i Odense.

FRANKRIKE
Lucas Pellas, Fredric Pettersson och deras Montpellier tar emot Pays D’aix  i den fanskare ligan. Montpellier ligger tre poäng bakom Paris Saint-Germain med tre matcher kvar att spela (PSG har fyra matcher kvar).

TYSKLAND
Flera av de tyska klubbarna spelade redan i går, men många är igång i helgen också. 18.30 i morgon (lördag) sänds matchen mellan Alfred Jönssons Hannover-Burgdorf och Adam Lönns Stuttgart på Viaplay. Färska European League-mästaren Magdeburg (Daniel Pettersson, Tobias Thulin) spelar samtidigt borta mot Minden och senare på kvällen är det svenskmöte mellan Wetzlar (Anton Lindskog, Olle Forsell Schefvert, Emil Mellegård, Philip Henningsson) och Bergischer (Max Darj, Linus Arnesson). På söndagen sänds matchen mellan Lemgo (Peter Johannesson, Jonathan Carlsbogård) och Flensburg-Handewitt (Jim Gottfridsson, Hampus Wanne) på Viaplay 16.00. Andra intressanta matcher på söndagen är Kiel (Niclas Ekberg, Oskar Sunnefeldt) mot Essen och Füchse Berlin (Valter Chrintz) mot Erlangen (Simon Jeppsson, Hampus Olsson).

EUROPEAN CUP
Ystads IF är sista svenska lag att tävlingsspela den här säsongen och skåningarna ställs mot AEK Aten i finalen i European Cup. Båda matcherna spelas i Grekland eftersom YIF drabbades av covid-19 tidigare och finalerna fick skjutas på framtiden. Match ett i Aten i kväll 18.00, returen klockan 20.00 på söndag. Båda matcherna sänds på TV10 och Viaplay.

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån