Nyheter

Dam / 5 mars 2023

Frida Rosell: ”Måste ha det för att kunna växa”

Frida Rosell har haft en fin utveckling sedan övergången till IK Sävehof sommaren 2021. Inför söndagens returmöte med Frankrike tog vi ett kort snack med vänsternian, som betonar vikten av att spela mot internationellt motstånd. 

– Det är internationella matcher man vill åt, säger Rosell. 

I fredags spelade Frida Rosell sin tredje A-landskamp i karriären. Slutsiffrorna i Strasbourg skrevs 24–18 till Frankrike. Förlusten var Rosells tredje för den här säsongen. Tidigare i höstas föll hennes IK Sävehof i dubbla matcher mot Thüringer HC i kvalet till EHF European League. I övrigt har de svenska mästarna från Partille gått helt obesegrade genom både inhemskt seriespel och cupspel.

Hur var det att stå på den förlorande sidan, Frida?

– Det är aldrig kul att stå på den sidan. Men man måste ha förluster ibland för att kunna växa. Det är jätteviktigt att möta internationellt motstånd och tyvärr håller SHE för låg nivå just nu. Det är internationella matcher man vill åt, menar Rosell.

Frida Rosell är 23 år gammal och är fostrad i Handens SK. Under sin karriär har hon representerat Skogås HK, Skuru IK och VästeråsIrsta HF. Sedan säsongen 2021/22 spelar hon för IK Sävehof, som hon förra säsongen vann SM-guld med. Med 107 gjorda mål ligger hon för tillfället tvåa i SHE:s skytteliga.

Till sommaren lämnar hon Sverige och Sävehof för spel i franska ESBF Besancon, dit även H65 Höörs Malin Sandberg går.

– Det är mycket fysik i fransk handboll. De är mer atletiska, samtidigt som de har farten i kontringarna som vi i Skandinavien är kända för. Jag ser fram emot att utveckla min fysik i Frankrike. Det kommer att bli tyngre dueller och bättre målvakter att försöka göra mål på, berättar Rosell.

Vad är det du har utvecklat under din tid i Sävehof?

– Jag har breddat mitt spel. Jag har lite mer assistspel i mig nu och lite högre skottprocent. Men jag har en lång bit kvar. Det här är bara början, menar 23-åringen, som sakta men säkert börjat öva på sin franska.

– Jag har laddat ner appen Duolingo. Jag lägger tio minuter per dag på att lära mig franska. Man får börja någonstans. Tyvärr läste jag spanska i skolan. Det var ett onödigt val såhär i efterhand, skrattar Rosell.

Rosell var en av åtta svenska målskyttar i fredags. Att Sverige för första gången på nio år endast lyckades göra 18 mål i en match berodde enligt Rosell på de många tekniska felen. Frankrikes 6-0 försvar knäckte det blågula anfallsspelet.

– Det blev för mycket spel i sidled och vi gick inte mot mål.

Tror du att Frankrike kommer att spela ett liknande försvarsspel på söndag?

– Ja, det tror jag. De kanske testar ett 5-1. De är duktiga på att sno bollar och göra inbryt. Men vi måste lita mer på varandra i anfallsspelet. Om vi ska vinna på söndag behöver vi våga mer. Sen måste vårt målvaktsspel vara lika bra också. Om vi kan springa lite på dem och fortsätta stå bra bakåt ska det gå vägen.

Du fick förtroendet från sjumeterslinjen i fredags…

– Ja, det var jättekul.

Känner du någon press när du ska slå en straff för landslaget?

– Ja, det klart. Man vill alltid sätta sin straff för lagets skull.

I december 2023 väntar det första hemmamästerskapet på damsidan på nio år. Likt många andra talangfulla handbollsspelare drömmer Rosell om att spela hemma-VM.

– Det hade varit en dröm att få vara med där. Men jag har inte tänkt så långt fram. Jag är glad för alla minuter som jag får nu.

Avkast mellan Frankrike och Sverige sker klockan 17.15 på söndag. Matchen spelas i Montbeliard och sänds här.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: FF Handball