Nyheter

Dam / 3 december 2018

Gustin: "Vinna är det enda vi tänker på"

Hundraprocentig i segermatchen mot Serbien – nu har Daniela Gustin laddat om inför mötet med Polen.
– Vi möter ett lag som kommer att göra allt de kan för att inte åka hem med tre förluster, säger högersexan.

• • •

Resultat, matchtider och svenska truppen 

För ett år sedan mästerskapsdebuterade Daniela Gustin när VM-gruppspelet avgjordes Bietigheim. I somras flyttade hon till den tyska staden där hon bland annat är klubbkamrat med den polska storstjärnan Karolina Kudlacz-Gloc.
Klockan 18.00 på tisdagen möts Gustin och Kudlacz-Groc i EM.
– En jättehärlig och snäll tjej och oerhört duktig handbollsspelare. I det polska landslaget får hon ta ett väldigt stort ansvar och är med och bestämmer mycket i deras spel. Hon är en duktig genombrottsspelare och det gäller att vi får stopp på henne tidigt.
Förutsättningarna inför den avslutande gruppspelsomgången är att Danmark och Serbien redan är klara för avancemang och Sverige och Polen gör upp om den tredje biljetten till huvudrundan.
Seger eller kryss och Sverige är vidare till huvudrundan. Vid svensk förlust med upp till tre mål finns möjligheten till avancemang fortfarande, men då måste Danmark besegra Serbien i den avslutande matchen (matchstart 21.00).
– Vi vill vinna mot Polen, det är det enda vi tänker på och det enda vi kan påverka. Vinner vi är vi vidare och får ta med oss de två poängen som vi tog mot Serbien.
Senaste gången Sverige och Polen möttes var i VM-premiären förra året och då vann Polen, men Sverige vann sedan gruppen och Polen missade avancemanget till åttondelsfinalen.
– Vi gjorde ingen bra förstamatch där, men vi försöker att inte lägga så mycket fokus på den. Det gynnar oss mer att lägga fokus på den här matchen och vårt försvarsspel här än att gå tillbaka och titta på den matchen.
Vad behöver ni se upp med mot Polen? 
– Främst deras niometersspelare. De gillar att ta läget själva genom att stega igenom. Det blir viktigt att vi håller oss kompakt i försvaret.
– Det blir en spännande match, men jag tycker att vi har en bredare trupp. Men det är en del smågrejer vi måste fortsätta att jobba på, vi vill få till ett bättre kontringsspel och inte bli så stressade under matchen.
Det har avgjorts i slutsekunderna i de två första matcherna, hur är det att vara ute på planen i såna lägen? 
– Väldigt nervöst, men ändå bättre än att vara på bänken. På bänken är det mer nervöst eftersom man inte kan påverka och man sitter och kollar på klockan mycket mer. Man får nyttiga erfarenheter av att spela såna matcher och lär sig att inte stressa upp sig. Det är också en oerhört härlig känsla att vinna jämna matcher och förstås jobbigt när det blir tvärtom.
Hur är skillnaden för dig nu jämfört med VM förra året? 
– Jag var ny då och visste inte hur mycket jag skulle spela. Jag räknade inte med så mycket speltid, men fick mer och mer. Så jag tar med mig att jag måste tro på mig själv och i år har jag en större roll. Det känns skönt att ha gjort ett mästerskap tidigare, även om det här är mitt första EM.
Text: Daniel Vandor
Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån