Nyheter

Dam / 2 december 2020

Hagmans EM-bubbla, del 1

När Sverige kliver in i EM gör Nathalie Hagman sitt nionde mästerskap. Under turneringen kommer kantstjärnan att dela med sig av tankarna inför matcherna och rapportera från det svenska lägret. Följ ”Hagmans EM-bubbla” i appen Gameday Handbollslandslaget under mästerskapet!

Sverige laddar för fullt inför EM-premiären där man ställs mot Tjeckien. Laget anlände i går och har hunnit genomföra ett träningspass i Herning samt checka in på hotellet i Silkeborg där laget kommer att bo under EM.

Nathalie Hagman är en av Sveriges mest rutinerade spelare. När Sverige slutade fyra i VM 2017 tog Hagman en plats i turneringens all-star team, och i EM 2018 året blev hon lagets bästa målskytt. I matchen mot Ryssland tangerade hon dessutom ett EM-rekord när hon satte hela 17 mål.

Nu gör Hagman sitt nionde mästerskap.

– Egentligen tänker jag inte så mycket på det. Det kommer att bli ett mästerskap som alla andra, även om vissa saker kommer att vara annorlunda. Jag ser fram emot att gå in i mästerskapsbubblan och hoppas att vi går långt.

Mästerskapet i Danmark kommer att spelas utan publik och de hårda restriktionerna gör att laget inte får lämna hotellet mellan träningarna och matcherna.

– Det blir en bubbla i dubbel bemärkelse nu. Vi har pratat om det och tagit upp saker som skulle kunna uppstå som problem. Under mästerskap är man alltid lite isolerade. Det kommer nog att vara som vanligt, men skillnaden nu är att vi inte får lämna hotellet och gå ut överhuvudtaget. Det är något som vi inte varit med om förut, men vi är väl förberedda.

Hur tror du att det kommer att bli att leva i den här bubblan?

– Jag tror att det kommer vara okej. Vi har lite förslag på att ersätta de gångerna vi brukar ta en promenad till att göra andra aktiviteter. På så sätt har vi bara sett möjligheter till att hitta på annat. Sedan har man alltid sitt rum om man vill försvinna för en stund.

Vad kommer du att göra mellan matcherna?

– Man kommer väl att fika lite med lagkamraterna på hotellet, se någon serie och spela spel. Sedan kommer vi säkert att ha några lekar och sånt.

Är detta något som ni funderat på innan med tanke på att ni inte får lämna hotellet?

—Vi har tagit upp att några i laget ska ta med sig vissa spel. Sedan har vi roliga gruppen med Carin Strömberg, Filippa Idéhn och Jamina Roberts som kommer att styra upp några aktiviteter under EM.

Följer du någon serie just nu?

– Jag har ett avsnitt kvar av Top Dog. Sedan tänkte jag börja på ny serie. Jag får hitta någon bra serie att titta på tillsammans med min ”roomie” Jamina Roberts som jag ska bo med, men hon brukar alltid somna, säger Hagman med ett skratt.

I gruppspelet ställs Sverige mot Tjeckien, Spanien och Ryssland.

– EM är alltid svårt och vi fick en tuff grupp. Vi ska prestera och skaffa oss bra förutsättningar för att gå vidare till huvudrundan och sedan till semifinal. Jag tror att det kommer att vara många jämna matcher under EM, där man förlorar med enstaka mål, säger Hagman och fortsätter:

– Jag hoppas att vi kan spela bra och att vi inte har för låg lägstanivå under perioder i matcherna. Vi måste hålla en jämn nivå under hela turneringen om vi ska gå långt. Det blir spännande, det är något annat nu på grund av coronaläget.

Flera spelare i Sveriges EM-trupp har stor mästerskapsrutin, men laget innehåller även sex spelare som gör mästerskapsdebut.

– Det är flera nya namn den här gången. Vi är väl ett landslag som nästan haft samma trupp under en lång period och där vi inte bytt så mycket. Nu är det en blandad trupp med rutinerade spelare och unga spelare som känns spännande. Det kan bli en bra mix.

Hur går tankarna inför premiären mot Tjeckien?

– Jag tror att det blir en viktig match. Det är viktigt att vinna direkt och få en bra känsla. Jag har inte sett Tjeckien spela på ett tag, men det är ett lag som vi ska vinna mot. Att gå in i ett mästerskap med en bra känsla är alltid skönt. Det är alltid lite spännande i början när turneringen drar igång.

Text: Marcus Heed