Nyheter

Dam / 4 december 2020

Hagmans EM-bubbla, del 2

Efter premiärsegern mot Tjeckien har landslaget laddat om till nästa match i gruppspelet. Nathalie Hagman ger sin syn på inledningen och vad Sverige måste lyckas med för att slå Spanien.

Sverige fick starten man hoppades på i EM – två poäng mot Tjeckien innan matcherna mot Spanien och Ryssland. Nathalie Hagman, som gjorde fyra mål i premiären, är nöjd med den svenska inledningen på mästerskapet.

– Det var såklart jätteskönt. Att inleda mästerskapet med en seger mot ett lag vi ska slå är viktigt. Det har varit mycket runtomkring, bland annat att det var första matchen och att flera spelare gjorde mästerskapsdebut. Det kan alltid vara lite svårt, men det var skönt att ta två poäng.

Vad tyckte du om Sveriges insats?

– Det var många bra saker och en del saker som vi kan förbättra till de två kommande matcherna. Vi låg under stora delar av matchen och fick kämpa. Att det var extremt många tvåminutare gjorde också att matchen blev hackig. Det var positivt att vi kunde vända och vinna på det sättet.

Ett tag hade Sverige svårt att koppla greppet om Tjeckien och i andra halvlek lag man under med tre mål innan man vände och vann med 27–23.

– Där finns det en liten risk att man stressar upp sig, men jag tycker att vi behöll lugnet bra. Vi tog ett mål i taget som gjorde att vi kunde hämta ikapp. Sedan gjorde Jessica Ryde några viktiga räddningar och i andra halvlek fick vi igång vår andrafas i kontringsspelet. Det ska vi jobba ännu mer på och att vi får bättre utdelning på försvarsspelet.

Nästa uppgift som väntar i gruppspelet är Spanien som förlorade stort i premiären mot Ryssland med 22–31.

– Jag tror absolut att vi har bra chanser att vinna. Spanien var bra i första halvlek mot Ryssland, men tappade helt i andra. De har ett bra på pappret, men om vi lyckas i försvar- och kontringsspelet tror jag att vi kan slå dem.

Hagman gjorde åtta mål när Sverige och Spanien spelade oavgjort (28–28) huvudrundan av VM förra året. Efter det gick Spanien hela vägen till där man förlorade mot Nederländerna.

– De har ett väldigt bra lag och är snabba i man-man-situationerna. De är tekniska och spelar med mycket fart, dessutom är de rätt offensiva i försvarsspelet. Det ska vi vara beredda på. Jag tror att vi har stor chans att vinna om vi följer taktiken och gör det vi ska.

Vilka delar i spelet måste ni höja från premiären för att kunna vinna mot Spanien?

– Framför allt får vi inte vara lika slarviga och göra lika många tekniska fel. Där Spanien snabba på att vända spelet direkt och göra mål. Det måste vi få bort och att spela lite mer smart. Vi vill höja alla delar och sträva efter det vi gjorde i andra halvlek mot Tjeckien senast.

Text: Marcus Heed