Nyheter

Dam / 11 december 2020

Hagmans EM-bubbla, del 4

Efter flera dagars spelledigt är Sverige redo för att kliva in i huvudrundan. Nathalie Hagman berättar om landslagets chanser att nå semifinal och hur Danmark ska besegras i Herning. 

– Mot Danmark är det alltid oerhört viktigt att vinna.

Sverige slutade tvåa i gruppspelet och är vidare till huvudrundan som spelas i Herning. I den senaste matchen mot Ryssland förlorade landslaget med 26–30 och fick med sig en poäng till nästa runda.

– Vi går vidare med en poäng och det ser väl kanske inte jättebra ut. Men vi var nära att ta två poäng mot Spanien och stod upp bra mot Ryssland. Jag tycker ändå att vi har en god känsla i truppen och går in i huvudrundan med en stark tro på att slå alla tre lag, säger Nathalie Hagman.

I den sista gruppspelsmatchen mot Ryssland passerade högersexan en imponerande milstolpe när hon flippade en straff över Anna Sedoykina och satte sitt 500:e mål i landslaget. I landslagshistorien är det bara sex spelare som gjort fler mål än Hagman.

– Det var jättekul att lyckas med det. Det är alltid lika kul att representera landslaget och att kunna ge något till svensk mål. Jag har egentligen inte tänkt så mycket på att det var mål nummer 500, men det är alltid kul att göra mål.

Efter gruppspelet har landslaget haft spelledigt i tre dagar inför den första matchen i huvudrundan mot Danmark.

– Vi fick komma ut och leka lite häromdagen och har kunnat träna en del. Sedan har vi haft en del aktiviteter med laget, bland annat har vi spelat mycket pingis. Dagarna går utan några större problem. Vi trivs med varandra och är bra på att fördriva tiden ihop. Det gör att dagarna går rätt snabbt.

I huvudrundan ställs Sverige mot Danmark, Frankrike och Montenegro.

– Det är tre väldigt bra lag. Vi måste komma upp på en hög nivå för att slå dem och ta poäng. Danmark har inte sin publik i ryggen och det är en viktig match för oss att vinna, speciellt eftersom det är många i båda lagen som känner varandra.

Hur bedömer du chanserna att gå vidare till semifinal?

– Vår lägstanivå får inte vara för låg, det har vi inte råd med i de här matcherna. Jag har en stark tro på att vi kan vinna mot alla tre lag. Det är lättare sagt än gjort, men om vi gör tre bra matcher kan jag se oss i en semifinal. Det är många nationer som vill vinna, så det kommer att bli tufft, säger Nathalie Hagman och fortsätter:

– Man vill slippa att vara beroende av så många resultat. Om vi vinner tre matcher och Ryssland går rent ser det bra ut. Men om vi tappar poäng så ändras förutsättningarna snabbt.

Första uppgiften i huvudrundan är värdnationen Danmark, som också slutade tvåa i sin grupp.

– Det är alltid en oerhört viktig match att vinna. När man spelade i danska ligan var det alltid skönt att komma hem till klubblaget med en seger i bagaget. Det är många i laget som har stor kunskap om Danmark, så nu ska vi få ihop taktiken och spela vårt spel. Jag hoppas att det räcker till vinst.

Vad är Danmark bra på som ni måste hantera?

– De jobbar mycket med skyttar och har en målvakt. Om vi har lite tålamod i vårt anfallsspel och kan få dem i gungning, så kan vi utnyttja det. Danmark är bra, men vi har också ett starkt lag. Om vi kan höja alla delar i vårt spel lite grann tror jag att det kommer räcka till seger mot Danmark.

Text: Marcus Heed