Dam / 12 augusti 2016

Hagmanshow när Sverige blev klart för kvartsfinal

De svenska damerna är klara för kvartsfinal i OS-handbollen. Dagens match mot VM-tvåan Nederländerna slutade oavgjord, 29–29, efter ett sent kvitteringsmål från motståndarna.

• • •

Sverige mot Nederländerna i ett handbollsmästerskap brukar betyda delad pott och dagens möte var inget undantag. Efter 30–30 i EM i Kroatien/Ungern 2014, 30–30 i VM i Danmark 2015 blev det nu 28–28 i OS i Brasilien 2014.
Sverige inledde matchen mycket bra och första halvlekens förgrundsfigurer var Johanna Bundsen (40-procentig där) i det svenska målet och framför allt Nathalie Hagman offensivt. Halvtidsresultatet skrevs till 16–13 i svensk favör, varav Hagman hade svarat för häften av målen. I övrigt hade Sverige en tvåmålsskytt i form av Jenny Alm och sex stycken enmålsskyttar.
Linnea Torstenson, mållös i den första halvleken, inledde målskyttet i den andra halvleken när hon dunkade in 17–13, men sedan hamnade Sverige i en djup svacka. Den inbytta nederländska målvakten Jasmina Jankovic började att rädda bollarna med lyckosamma kontringar som resultat.
17–13 blev till 17–19 innan Bella Gulldén för första gången i matchen noterades i målprotokollet och hon reducerade även till 19–20. Nathalie Hagman, årets spelare i svensk handboll den gångna säsongen, gjorde sedan 20–21, 21–22, 23–24, 24–26, 25–27 och 27–27.
Första gången Sverige återtog ledningen var när Linnea Torstenson gjorde 28–27 och kort därefter svarade för Angelica Wallén för 29–27 och Sverige gick mot två poäng. Nederländskorna gav sig dock inte och lyckades först kvittera för att sedan i slutsekunderna kvittera.
Hagmans 14 fullträffar innebär att hon nu har gjort 33 mål i turneringen och slåss i den absoluta toppen av skytteligan. Inför dagens fjärde runda ledde norska Nora Mørk med 25 mål, ett mål mer än rumänskan Cristina Neagu.
Gruppspelet avslutas på söndag då Sverige möter Frankrike klockan 16.30 svensk tid. Kvartsfinalspelet inleds på tisdag.
MATCHFAKTA
Sverige–Nederländerna 29–29 (16–13)

Sverige: Nathalie Hagman 14 (6), Jenny Alm 3, Linnea Torstenson 2, Angelica Wallén 2, Bella Gulldén 2, Frida Tegstedt, Carin Strömberg, Jamina Roberts, Loui Sand, Michaela Ek, Sabina Jacobsen, Nederländerna: Angela Malenstein 5, Nycke Groot 4, Sanne van Olphen 4, Martine Smeets 3, Aily Luciano 3, Estavana Polman 2, Kelly Dulfer 2, Yvette Broch 2, Laura van der Heijden, Lois Abbingh, Michelle Goos, Danick Snelder.
Målvakter, Sverige: Johanna Bundsen 12/41=29% + 0/1 7m. Nederländerna: Tess Wester 5/25=20% + 1/4 7m, Jasmina Jankovic 7/16=44% + 0/3 7m.
Utvisningar, Sverige: 3×2 min. Nederländerna: 1×2 min.
Domare: Viktoiriia Alpaidze och Tatiana Berezkina, Ryssland.