Nyheter

Dam | Herr / 16 april 2021

Hanna Fogelström om första året som landslagsansvarig

Med ett VM-silver och två OS-biljetter för seniorlandslagen kan Hanna Fogelström blicka tillbaka på ett lyckat debutår som landslagsansvarig.

– De fina resultaten har gjort det lättare för oss att fokusera framåt i tiden, säger Fogelström.

Efter OS-kvalen i Berlin respektive Lliria fortsätter nu landslagssäsongen med kval till kommande vintermästerskap. Närmast väntar damernas playoffmöte med Ukraina. Vinnaren efter dubbelmötet kvitterar ut en VM-biljett till Spanien i december. En vecka senare återupptar herrarna sitt EM-kval och avslutar gruppspelet med matcher mot Rumänien, Montenegro och Kosovo.

Med andra ord blir matcherna de sista av tävlingskaraktär innan sommarens OS i Tokyo. Något landslagsansvariga Hanna Fogelström betonar.

– De här matcherna är jätteviktiga. Det är skarpt läge för både herrarna och damerna, säger Fogelström som nu har varit på posten som landslagsansvarig i ett helt år.

Hur vill du beskriva ditt första år som landslagsansvarig?

– Tittar man på resultaten har det varit en framgångsrik period för mig. Men den här resan påbörjades innan jag började här. De fina resultaten har gjort det lättare för oss i landslagsledningen att fokusera framåt i tiden.

Många betonar vikten av dubbla landslag i sommarens OS. Vad betyder blågult deltagande rent konkret för svensk handboll?

– Det betyder jättemycket såklart. Det ger en bra grund för framtiden med viktig erfarenhet. Sen är det jättebra skyltfönster med förhoppningsvis svenska matcher varje dag i två sommarveckor. Det ska bli oerhört kul att följa.

Vad är på din agenda just nu?

– Allt som är synligt för våra seniorlandslag. Dels mästerskapskvalen nu men även arbetet med OS-planeringen och elitutvecklingen. Utvecklingsarbetet fortgår hela tiden. Exempelvis vad som är viktigt för svensk handboll 2025. Med anledning av att vi byter huvudsponsor finns det en del saker att tänka på när det gäller exponeringen framöver. Det är viktiga frågor.

Landslagsarbetet har precis som övriga verksamheter präglats av den pågående pandemin.

– Anpassningarna kring Corona är påtagliga. Men så är det för alla. Jag är glad och tacksam för att matcherna spelas och att jag får jobba med det jag gick in i. Det har varit roligt och givande.

Parallellt med landslagsvåren pågår ett rafflande SM-slutspel i damernas och herrarnas högstaserier. I helgen gick SHE:s båda semifinaler till förlängning, varav mötet mellan H65 Höör och IK Sävehof avgjordes genom shootout.

Hanna Fogelström följer fortfarande sin favoritsport med stor inlevelse.

– Det har varit väldigt kul att följa slutspelet och förlängningsdramatiken. Det är lite annorlunda karaktär på matcherna jämfört med grundserien. Jag har tittat på många av slutspelsmatcherna.

Skara HF är framme i sin första semifinal någonsin. Hur viktigt är det med nya föreningar även på den nivån?

– Konkurrens mellan klubbar är alltid utvecklande. Skara har visat att med rätt arbete och tid kan man nå prestation och framgång. Det är jättekul att se.

Närmast i helgen väntar väntar bortaresa för damlandslaget till Kiev och ett första möte med Ukraina.

– Vi har ingen stor erfarenhet med matcher mot Ukraina. Men Tomas (Axnér) och den övriga landslagsledningen har haft kvalmatcher att titta på för att förbereda laget. Sverige bör gå vidare om prestationerna håller samma nivå som i OS-kvalet i mars.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån