Lagkaptenen Sabina Jacobsen kommer inte till spel i VM i Japan som inleds om 25 dagar. En knäskada sätter stopp och Rysslandsproffset ersätts nu i den svenska truppen av debutanten Kristin Thorleifsdóttir från H65 Höör.
• • •
VM i Japan skulle blir Sabina Jacobsens elfte internationella mästerskap och det sjunde raka som lagkapten för Sverige. Nu blir det inte så. Under landslagslägret i Nyköping i slutet av september högg det till i högerknät och 30-åringen är ännu inte tillbaka i full träning.
– Det är jättetråkigt att missa VM, men jag har tvingats inse att jag inte kommer att kunna vara tillbaka fullt ut och då går det förstås inte att åka på ett mästerskap. Det är lätt att tänka kortsiktigt och jag vill så gärna spela mästerskap, men knät är överbelastat och klarar tyvärr inte det hårda matchandet ett VM innebär, säger Jacobsen som nu i stället siktar på att vara tillbaka i landslaget till EM-kvalet och förhoppningsvis ett OS-kval i mars.
Förbundskaptenen Henrik Signell får nu hitta nya lösningar på och utanför planen.
– Sabina har varit väldigt viktig för oss både som försvarsklippa och pådrivare på träningar och matcher och som lagkapten utanför, så det är klart att det är ett avbräck. Men vi har haft en bra dialog med henne och vårt medicinska team under hösten och kommit fram till att VM-spel inte är aktuellt. Det är tråkigt för oss, men framför allt tråkigt är Sabina som verkligen ville spela VM. Försvarsmässigt känner jag att vi ändå kommer att vara starka med de spelare vi har i truppen och vi har också många rutinerade spelare som tar stort ansvar utanför matcherna, säger Signell som ännu inte beslutat vem som kommer att bära lagkaptensbindeln i VM.
Sverige kommer fortfarande att åka till Japan med 18 spelare, varav maximalt 16 får vara inskrivna i matchtruppen samtidigt. Kristin Thorleifsdóttir har nu kallats in och åker med till VM.
21-åriga Thorleifsdóttir är därmed den fjärde spelaren från lilla Rimbo i Uppland att bli uttagen till det svenska damlandslaget sedan förra sommaren efter Cassandra Tollbring, Alexandra Bjärrenholt och Jenny Södrén). Både Tollbring som Bjärrenholt finns med i den svenska bruttotruppen.
– Kristin har tagit stora kliv i sin utveckling och har en internationell spelstil med sin storlek och kraft och är duktig både som anfalls- och försvarsspelare. Hon har internationell erfarenhet från både U-landslaget där hon var en nyckelspelare och från Europacupspelet med H65 Höör.
Hon blev överraskad när hon fick samtalet från Henrik Signell.
– Första tanken var att det här kan ju inte stämma, men när jag förstod att det gjorde det blev jag förstås jätteglad. Jag visste sedan innan att jag skulle vara med i bruttotruppen, men det här är förstås något helt annat och mycket större. Att bli uttagen till A-landslaget är ju något jag alltid drömt om, särskilt efter att ha spelat flera år med U-landslaget, säger Thorleifsdóttir som har isländska föräldrar men är uppvuxen i Sverige.
Faktum är att hon tränade med isländska U16-landslaget, som då tyckte att hon var för bra och skickade upp henne för att träna till U18-landslaget, men hon valde sedan att spela för Sverige där hon spelade 57 U-landskamper och smällde in 208 mål fram till förra året. Det isländska A-landslaget har också uppvaktat henne under hösten.
– Hjärtat brinner väldigt mycket för Island även om jag aldrig har bott där, men det kändes ändå rätt att välja Sverige eftersom jag har spelat här hela min karriär och spelat i det svenska U-landslaget. Jag vet ju inte om jag kommer att få chansen i VM, men ser oerhört mycket fram emot att åka till Japan och vara med under ett mästerskap och få den erfarenhet det innebär.
Den svenska VM-truppen samlas i Malmö den 19 november och reser till VM-lägret i japanska Fukuoka dagen efter. Där väntar bland annat en landskamp mot Norge den 26 november och tre dagar senare reser laget till VM-staden Kumamoto. Den 30 november väntar Kongo-Kinshasa i VM-premiären.
SVERIGES TRUPP TILL VM I JAPAN
Målvakter:
Filippa Idéhn, Silkeborg-Voel KFUM, 112 A-landskamper/3 mål
Martina Thörn, Århus United, 14/0
Jessica Ryde, Herning-Ikast Håndbold, 7/0
Vänstersex:
Olivia Mellegård, Köpenhamn Håndbold, 49/106
Marie Wall, Köpenhamn Håndbold, 26/32
Mittsex:
Linn Blohm, Köpenhamn Håndbold, 93/219
Anna Lagerquist, Nykøbing-Falster HK, 46/49
Johanna Forsberg, IK Sävehof, 7/11
Högersex:
Nathalie Hagman, Odense Håndbold, 143/452
Mathilda Lundström, Skuru IK, 24/29
Vänsternio:
Jamina Roberts, Randers HK, 154/320
Mikaela Mässing, Thüringer HC, 19/69
Kristin Thorleifsdóttir, H65 Höör, debutant
Mittnio:
Bella Gulldén, Brest Bretagne, 202/786
Carin Strömberg, Viborg HK, 74/83
Melissa Petrén, Horsens Håndbold, 6/19
Högernio:
Hanna Blomstrand, Köpenhamn Håndbold, 48/85
Emma Lindqvist, H65 Höör, 9/5
ÖVRIGA I SVENSKA BRUTTOTRUPPEN
Sabina Jacobsen, försvar, CSKA Moskva, 134/134
Angelica Wallén, högernio, Nykøbing Falster HK, 78/100
Johanna Westberg, vänsternio, Nykøbing Falster HK, 64/118
Alexandra Bjärrenholt, högernio, Skuru IK, 11/9
Sofia Hvenfelt, mittsex, H65 Höör, 10/9
Evelina Källhage, högersex, H65 Höör, 6/11
Cassandra Tollbring, mittnio, Bourg De Péage Drome Handball, 5/15
Emma Rask, vänstersex, H65 Höör, 1/0
Rebecca Nilsson, målvakt, Skuru IK, 0/0
Sofie Börjesson, målvakt, IK Sävehof, 0/0
VM I JAPAN
Datum: 30 november–15 december 2019
Spelort: Kumamoto
Arenor: Park Dome (10 000), Aqua Dome (6 400), Kumamoto Prefectural Gymnasium (3 400), Yatsushiro General Gymnasium (2 500), Yamaga City Overal Gymnasium (2 100)
Grupp A: Nederländerna, Norge, Serbien, Slovenien, Angola, Kuba
Grupp B: Frankrike, Danmark, Tyskland, Sydkorea, Brasilien, Australien
Grupp C: Rumänien, Ungern, Montenegro, Spanien, Senegal, Kazakstan
Grupp D: Ryssland, Sverige, Japan, Kina, Argentina, Kongo-Kinshasa
De tre bästa lagen i varje grupp går till huvudrundan där grupperna A korsas med B och C med D
SVERIGES VM-SCHEMA
30 november: Kongo-Kinshasa (12.30)
2 december: Kina (12.30)
3 december: Japan (11.30)
5 december: Argentina (12.30)
6 december: Sverige (12.30)
Gruppspelsmatcherna spelas i Park Dome i Kumamoto, tiderna är svenska
8–9 december: President’s cup för gruppfyrorna, -femmorna och -sexorna
8–11 december: Huvudrunda för gruppettorna, -tvåorna, och treorna.
13 december: Semifinaler, match om femteplats och match om sjundeplats
15 december: Final och bronsmatch
Text: Daniel Vandor